Κυριακή 31 Μαΐου 2020

New York Times: Μόλις ξεκίνησε η κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών


Φτώχεια, πείνα, ανεργία, ταραχές, κατεστραμμένος από την κρίση προϋπολογισμός και εξουσία που ”σβήνει τη φωτιά με βενζίνη” : αυτές είναι οι σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η εφημερίδα "The New York Times".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χείλος ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου. Η επιβεβαίωση αυτού είναι ότι η δυσφορία που προκαλείται από την αυθαιρεσία της αστυνομίας εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα σε λίγες μόνο ημέρες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ταραχές δεν τις προκάλεσε  μόνο η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Έτσι, τα πλήθη απαιτούν δικαιοσύνη και για την Μπρεόνα Τέιλορ, μια αφροαμερικανή, η οποία πυροβολήθηκε τον Μάρτιο όταν η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά της. 

Χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για να βυθιστούν οι ΗΠΑ στις φλόγες της επανάστασης, λέει το άρθρο. Οι σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα 100.000 θύματα μιας επιδημίας που έχει εκθέσει ένα ανήμπορο σύστημα υγείας, η οικονομική ανισότητα, η αστυνομική αυθαιρεσία και ο αυξανόμενος εθνικισμός. 

Η ιστορικός του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Έθελ Ανν Τόμπσον, ελπίζει ότι η κατάσταση θα είναι ειρηνική. Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι μέχρι τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα επιβιώσουν τη στιγμή που τα πάντα θα γίνουν πιο αγχώδη"

Όλα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι “η οικονομική κατάρρευση της πανδημίας μόλις ξεκινά”, γράφει η The New York Times, καθώς οι Πολιτείες αρχίζουν να άρουν το πάγωμα των εξώσεων, τον Ιούλιο σταματούν τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας και ο τοπικός προϋπολογισμός έχει καταστραφεί από την επιδημία. 

"Όπου οι άνθρωποι χρεοκοπούν και φαίνεται να μην υπάρχει βοήθεια, ηγεσία ή σαφήνεια σχετικά με το τι θα συμβεί, αυτό δημιουργεί συνθήκες για θυμό, οργή και απελπισία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια", δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πίνκεντον , Κενγκ Γιαμάχα Τέιλορ.