Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Νόμπελ Ειρήνης στην κουβανική ιατρική μπριγάδα “Henry Reeve”


Διεθνές πλέον το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας:

 Eλλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Βραζιλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Αυστραλία, Λίβανος, Ισπανία,  ΗΠΑ  

Η Διεθνής Επιτροπή Ειρήνης, Δικαιοσύνης και Αξιοπρέπειας για τους Λαούς καλεί τους φίλους της Κούβας και τους άνδρες και γυναίκες καλής θέλησης να υποστηρίξουν την πρόταση απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη “Διεθνή Ιατρική Μπριγάδα Henry Reeve", που ειδικεύεται σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, για την υψηλή συμβολή της στην ανθρωπότητα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας που ξέσπασε. 

23 χώρες από Ευρώπη, Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λατινική Αμερική και Καραϊβική, αιτήθηκαν τη συμμετοχή πάνω από 1.500 Κουβανών επαγγελματιών υγείας, γιατρών, ειδικών και νοσηλευτών. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα σχετικά αιτήματα, καθιστώντας την κουβανική ιατρική μπριγάδα, το μοναδικό ιατρικό σώμα σε παγκόσμιο επίπεδο που παρέχει επιστημονική και ανθρωπιστική απάντηση στην παγκόσμια πανδημία. 

Η ιατρική συνεργασία στο Πακιστάν και την Αϊτή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και η εξαιρετική επιτυχία ενάντια σε μεγάλες επιδημίες όπως ο ιός του Έμπολα στην Αφρική, καταδεικνύουν την υψηλή ιατρική, επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία και την ικανότητα της ιατρικής κουβανικής μπριγάδας να σώζουν ζωές σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών και να εκφράσει τις μεγάλες αξίες του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. 

“Η Μπριγάδα Henry Reeve έχει εκπέμψει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο. Οι 7.400 εθελοντές επαγγελματίες υγείας που την απαρτίζουν έχουν θεραπεύσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 21 χώρες που αντιμετώπισαν τις χειρότερες καταστροφές και επιδημίες τις τελευτάς δεκαετίας” , δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) , απονέμοντας το Βραβείο Dr. Lee Jong-wook για τη Δημόσια Υγεία στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Μάιο του 2017, με την ευκαιρία της 70ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. 

Η πρωτοβουλία για τον πρόταση απονομής στη μπριγάδα Henry Reeve του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, η οποία από τα μέσα Μαρτίου εκφράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, πήρε σάρκα κα οστά μεσω των ομάδων φιλίας και αλληλεγγύης όπως οι Asociación Cuba Linda , Asociación France-Cuba και Cuba Cooperación στη Γαλλία , Círculo de Granma, στην Ιταλία. Η σελίδα που δημιουργήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, εξ ονόματος των ομάδων αλληλεγγύης στην Ελλάδα από τον εξέχοντα φίλο της Κούβας Βελισάριο Κοσσυβάκη με τίτλο Νομπελ στους γιατρους της ΚΟΥΒΑΣ/Nobel Prize for the Doctors of Cuba και μετρά μέχρι τώρα πάνω από 13.000 υπστηρικτές και δεκάδες χιλιάδες μηνύματα και αλληλεπιδράσεις. Η Επιτροπή Ειρήνης, Δικαιοσύνης και Αξιοπρέπειας για τους Λαούς στη Βραζιλία, η ομάδα Cubanismo.be στο Βέλγιοel Movimiento de Solidaridad y Amistad Mutua Venezuela-Cuba στη Βενεζουέλα, Australia-Cuba Friendship Society και ACFS WA branch στην Αυστραλία, Asociación de Solidaridad Árabe Latinoamericana José Martí από το Λίβανο και Madres Sabias από την Ισπανία. Σε αυτές προστίθενταi ομάδες αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ, όπως οι Red en Defensa de la Humanidad-Capitulo EEUU, Red de Solidaridad con Cuba (NNOC), Pastores por la Paz, Código Rosado (Codepink) και το τμήμα ΗΠΑ της Διεθνούς Επιτροπής Ειρήνης, Δικαιοσύνης και Αξιοπρέπειας για τους Λαούς

Σας ζητάμε να ενισχύσετε τους δεσμούς μας για να εργαστούμε με ενότητα δράσης για να επιτευχθεί η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης της Διεθνούς Ιατρικής Μπριγάδας της Κούβας "Henry Reeve". Καθώς οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τον αποκλεισμό και παρεμποδίζουν την Κούβα να προμηθευτεί, εν μέσω πανδημίας, ακόμα και ιατρικά είδη για να την αντιμετωπίσει , ενώ πιέζουν άλλες χώρες ξεκινώντας μία εκστρατεία ψεύδους και συκοφαντίας κατά των Κουβανών γιατρών. 

Φαίνεται να μην έχει τέλος η ρητορική μισούς του Τραμπ, του Μάικ Πομπέο και του δουλικού ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λούις Αλμάγκρο. Άλλα 2.000.000  δολάρια διατέθηκαν στην USAID, ειδικά για επιθέσεις ενάντια στην κουβανική ιατρική συνεργασία. 

"Αντί για καταναλώνεται σε επιθέσεις κατά της διεθνούς συνεργασίας και της υγείας των λαών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πρόληψη της ασθένειας και του θανάτου των πολιτών της από τον Covid-19 ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια στο κοινωνικό δίκτυο Twitter. 

Για τον ίδιο σκοπό, τον Αύγουστο του 2019 ο USAID διέθεσε 3.000.000  δολάρια σε χρηματοδότηση ανατρεπτικών προγραμμάτων κατά της κουβανικής κυβέρνησης. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχουν διαθέσει τουλάχιστον 5.000.000 δολάρια, χρήματα που πάρθηκαν από την τσέπη των φορολογουμένων της Βόρειας Αμερικής, για να αποσταθεροποιήσουν ένα πρόγραμμα που παρέχει μόνο υγεία σε όσους την χρειάζονται περισσότερο, όπως στην σημερινή πανδημία, ειδικά σε χώρες του τρίτου κόσμου. 

Η μικρή και πολιορκημένη Κούβα συνεχίζει την ηρωική της αντίσταση, χωρίς να αφήνει κανέναν εγκαταλειμμένο, διατηρώντας τις κοινωνικές κατακτήσεις, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. 

Πιστή στις αρχές του διεθνισμού και της συνεργασίας, όπως εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ στη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών ( MNOAL).  

Η Κούβα και οι γιατροί της δίνουν το καλύτερο παράδειγμα αλληλεγγύης και αγάπης στον κόσμο. 

Το Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Μπριγάδα Henry Reeve

#CubaSalvaVidas `