Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Παγκόσμιος συναγερμός από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και την κατάρρευση των χρηματιστηρίων [+VIDEO]


Πηγή: cubadebate.cu  
Τα τύμπανα του πολέμου που αντηχούν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου βύθισαν σήμερα την τιμή του βαρελιού σε επίπεδα ρεκόρ 30ετίας και συμπαρέσυραν τις χρηματιστηριακές αγορές, σε αυτό που πολλοί ήδη αποκαλούν μαύρη Δευτέρα.


Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε συναίνεση ανάμεσα στα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των εταίρων τους, ιδίως της Ρωσίας. Αυτό οδήγησε τη Σαουδική Αραβία να μειώσει τις τιμές αργού το Σάββατο στή χαμηλότερη τιμή εδώ και δύο δεκαετίες. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι αυτή η αραβική χώρα, με παραγωγική ικανότητα άνω των 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει το σημερινό της επίπεδο παραγωγής πετρελαίου. 


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, η απόφαση της Μόσχας να απορρίψει μια νέα μείωση της παραγωγής οφείλεται στις απώλειες της Ρωσίας στην αγορά, λόγω της αυξανόμενης παραγωγής αρκετών χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία για αυτό το ζήτημα. 

Σύμφωνα με τον Ντάμιεν Κούρβαλιν, αναλυτή της οικονομικής ομάδας της Goldman Sachs, χωρίς αμφιβολία άρχισε ο πόλεμος. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η τιμή του λεγόμενου μαύρου χρυσού έχασε το ένα τρίτο της αξίας του κατά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, που καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου του 1991. 

Ωστόσο, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι αν η σύγκρουση συνεχιστεί, η τιμή του βαρελιού θα μπορούσε να πέσει στα 20 δολάρια. 

"Μια τέτοια έκτακτη κατάρρευση, αν διατηρηθεί, θα βλάψει τους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Βενεζουέλα ή το Ιράν, θα θέσει σε κίνδυνο την καρδιά της επανάστασης του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και θα αλλάξει την πολιτική παγκοσμίως", εκτιμά ο οργανισμός του Bloomberg. 

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από αυτές του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Ρόχιτες Ντάουαν, διευθυντής της Ευρασιατικής Ομάδας Ενέργειας, Κλίματος και Πόρων. 

Αυτή η σύγκρουση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή , από αυτής με την ταχεία επέκταση του COVID-19, που προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα. 

"Η επιδημία μολύνει την ατμόσφαιρα των αγορών. Με την πτώση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η επιδημία είναι καταλύτης ", δήλωσε ο Σεν Ζενγιάν, ένας αναλυτής του Northeast Securities. 

Εάν ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι εμπειρογνώμονες και τα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν για ενδεχόμενη ύφεση, το νέο σενάριο εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον. 

Η ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου συμπαρέσυρε τα χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία, την Ευρώπη και άλλες περιοχές. Οι χρηματιστηριακές αγορές του Τόκιο, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Μιλάνου, της Φρανκφούρτης, του Ριάντ άνοιξαν σήμερα με αρνητικό δείκτη. 

Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε πάνω από 1.800 μονάδες (7%). Οι 30 εταιρείες τπουυ περιλαμβάνει σημείωσαν πτώση, ιδιαίτερα οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες Chevron (-14,47%) και η Exxon Mobil (-14,28%). 

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η πετρελαϊκή διένεξη θα μπορούσε να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να ανεχθεί μια πετρελαϊκή κρίση επειδή η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας παραμένει πολύ υψηλή, δήλωσε ο Άνταμ Κρισαφούλι, της εταιρείας μελετών Vital Knowledge.