Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Νέα μέτρα στη Λατινική Αμερική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19

Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο Covid-19 επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, γι’ αυτό και αυξάνονται σήμερα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να αποφευχθεί η εξάπλωσή της, μετά την επιβεβαίωση την πρώτων κρουσμάτων στην Ουρουγουάη, τη Γουατεμάλα, το Πουέρτο Ρίκο και τη Βενεζουέλα.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλα Μαδούρο, κήρυξε κατάσταση συναγερμού στη χώρα χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση των δύο πρώτων ασθενών, και από τη Δευτέρα την αναστολή των σχολικών δραστηριοτήτων. Τα άτομα άνω των 70 ετών θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και η χρήση μασκών θα είναι υποχρεωτική στο μετρό και στα τρένα του Καράκας, όπως ανακοινώθηκε.

Το Υπουργείο Υγείας της Ουρουγουάης ανέφερε την Παρασκευή τα πρώτα τέσσερα περιστατικά στον λογαριασμό του στο Twitter και αργότερα την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική καραντίνα για τους πολίτες από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Ιράν, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Η Γουατεμάλα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού και θα απαγορεύσει την είσοδο πολιτών των ΗΠΑ και Καναδών από τη Δευτέρα, αν και μπορούν να επιστρέψουν Γουατεμαλτέκοι που βρίσκονταν σε αυτές τις χώρες. Επιπλέον, περιορίστηκε η είσοδος ατόμων από την Ευρώπη, το Ιράν και τη Σεούλ.

Η κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο, Γουάντα Βάσκες, αποκάλυψε την ύπαρξη τριών κρουσμάτων Covid-19 χθες το βράδυ, ενώ διερευνώνται άλλα πέντε ύποπτα.

Από την άλλη πλευρά, η Κολομβία ανέφερε έξι νέες περιπτώσεις, ανεβάζοντας σε 22 τους ασθενείς, ενώ ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την προηγούμενη μέρα το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων με τη Βενεζουέλα, μια απόφαση που αμφισβητήθηκε σήμερα από το μπολιβαριανό έθνος, καθώς δεν υπήρξε προηγούμενος συντονισμός μεταξύ των δύο μερών.

Η Αργεντινή καταγράφει αυτό το Σάββατο 31 προσβληθέντες και δύο νεκρούς. Το Περού 38 ασθενείς και 16 νέα κρούσματα σε μόλις 24 ώρες. Το Εκουαδόρ 23 κρούσματα και έναν θάνατο· η Χιλή 43 περιπτώσεις και την αναστολή όλων των δημόσιων εκδηλώσεων με περισσότερα από 500 άτομα. Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα διέταξε οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας να προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις για την ανίχνευση της παρουσίας του νέου κοροναϊού.

Η Βολιβία αύξησε τον αριθμό των μολύνσεων σε 10, συμπεριλαμβανομένων επτά τοπικών μεταδόσεων. Η Βραζιλία με 98 ασθενείς και περισσότερους από 1.400 ύποπτους, το Μεξικό (26), ο Παναμάς (36), η Ονδούρα (2), η Δομινικανή Δημοκρατία (11), η Γουατεμάλα (1), η Κούβα (4), η Κόστα Ρίκα (26) και η Παραγουάη (7).

Το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Αϊτή έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα χωρίς κρούσματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί και τουλάχιστον 5.100 πέθαναν από την πανδημία Covid-19. Από αυτό το σύνολο, 3.194 θάνατοι και 81.121 ασθενείς συγκεντρώνονται στην Κίνα, από όπου η ασθένεια ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβρη.