Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Δωροδοκία του προέδρου της Ονδούρα από έμπορο ναρκωτικών

Πηγή: actualidad.rt.com

Ένας εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και ένας ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Nαρκωτικών (DEA) ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος του Ονδούρα Χουάν-Ορλάντο Ερνάντεζ δωροδοκήθηκε από έμπορο ναρκωτικών για να του παρέχει προστασία.

Και οι δύο αρχές, που ανήκουν στο Ομοσπονδιακό Γραφείο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, υποστήριξαν ότι ο έμπορος ναρκωτικών Τζιοβάνι Ντανιέλ Φουέντες Ραμίρες, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι, δωροδόκησε "ανώτερο αξιωματούχο της Ονδούρας" γνωστό ως "CC-4", κωδική ονομασία με την οποία αναφέρεται ο εν ενεργεία  πρόεδρος της Ονδούρα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν Τζόφρευ Μπέρμαν, ο Φουέντες Ραμίρες δωροδόκησε την αστυνομία και “έναν υψηλόβαθμο πολιτικό της Ονδούρα”, αδερφό του Τόνυ Ερνάντες, πρώην γερουσιαστή της Ονδούρα που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών στις 15 Απριλίου στις ΗΠΑ

Tα δικαστικά έγγραφα 

Το έγγραφο του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι από το 2004 έως το 2020 οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Ονδούρα εργάστηκαν με την υποστήριξη πολιτικών και αξιωματούχων ασφαλείας της Ονδούρας για να παραλάβουν κοκαΐνη που εστάλη στην κεντροαμερικανική χώρα, μέσω αεροπορικών και θαλάσσιων οδών , με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαχειρίστηκε η βορειοαμερικανική δικαιοσύνη, ο Φουέντε Ραμιρές πλήρωσε το 2013 τουλάχιστον 25.000 δολάρια σε ανώτερο κρατικό υπάλληλο της Ονδούρα, ο οποίος αναφέρεται στην καταγγελία ως CC-4, προκειμένου να του παρέχει προστασία από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Αν και το όνομα του σημερινού προέδρου δεν αναφέρεται, ένα άλλο έγγραφο του Δικαστηρίου της Νότιας Επαρχίας της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι είναι ο πρόεδρος της κεντροαμερικανικής χώρας. 

Η εκτελεστική εξουσία της Ονδούρα υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι μέρος μιας "συνωμοσίας για υπονόμευση της κυβέρνησης" από λαθρέμπορους ναρκωτικών, μέλη της αντιπολίτευσης και διεθνείς ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Η κατηγορία αυτή οφείλεται σε μια δήθεν “επιθυμία για εκδίκηση” 23 εμπόρων ναρκωτικών που είναι φυγόδικοι στην Ονδούρα και οι οποίοι είναι υπό έκδοση ή έχουν ήδη εκδοθεί στις ΗΠΑ. 

Στη κυβερνητική δήλωση αναφέρονται ως “αποδεικτικά στοιχεία” και “πρακτικές δράσεις της κυβέρνησης” στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών, ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.000 συλλήψεις, έχουν εξαρθρωθεί πάνω από 500 συμμορίες, έχουν κατασχεθεί 19 τόνοι κοκαίνης και έχουν καταστραφεί 19 εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών, μεταξύ άλλων. Το κείμενο αναφέρει επίσης μια αναφορά της Νότιας Διοίκησης (των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ) που υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Ονδούρα γιατί το 2019, μόνο το 2% των ναρκωτικών που εισήχθησαν στις ΗΠΑ προέρχονταν από την Ονδούρα, ενώ πριν την κυβέρνηση  Ερνάντες το 2014, ο αριθμός αυτός ήταν 70%. 

Αυτό δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο αυτού του είδους στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος της Ονδούρα, καθώς ο εισαγγελέας των ΗΠΑ τον κατηγόρησε ότι έλαβε δωροδοκίες εκατομμυρίων από εμπόρους ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων ο Χοακίμ Γκουσμάν Λοέρα,”El Chapo”, όπου με αυτή την ευκαιρία, αρνήθηκε την σύνδεσή του και με αυτή την υπόθεση.