Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Η Κούβα στέλνει ιατρική μπριγάδα και στην Ανδόρα


Πηγή: prensa-latina.cu

Μια μπριγάδα ιατρών και υγειονομικού προσωπικού της Κούβας θα φτάσει στον πριγκιπάτο της Ανδόρας, το δεύτερο ευρωπαϊκό κράτος όπου θα βοηθήσουν ενάντια στον Covid-19, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Κουβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ομάδα απαρτίζεται από 12 γιατρούς, 26 νοσηλευτές και έναν διοικητικό.

Αυτή η ομάδα προστίθεται σε άλλα 13 κλιμάκια υγείας που έχουν σταλεί στην περιοχή της Λομβαρδίας, στην Ιταλία, και σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας. 


«Η Κούβα, διασφαλίζει την άμεση περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της χωρίς κανένα κόστος και προσφέρει τη βοήθεια αλληλεγγύης της σε όσους την χρειάζονται, ενώ οι κυβερνήσεις του πλανήτη αντιμετωπίζουν το δίλημμα της διατήρησης της υγείας των ανθρώπων ή της οικονομίας», δήλωσε ο δρ Λουίς Ενρίκε Πέρες Ουγιόα, αρχηγός της αποστολής.

«Θα φέρουμε μαζί την ακριβή σύσταση και την κατάλληλη ενθάρρυνση του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο», πρόσθεσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημαιοστολισμού στην πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κεντρικής Μονάδας Ιατρικής Συνεργασίας, Χόρχε Ντελγκάδο Μπουστίγιο, διευκρίνισε ότι η Ανδόρα ζήτησε βοήθεια από την Κούβα αναγνωρίζοντας το κύρος και το σεβασμό που έχει συσσωρεύσει η δημόσια υγεία στη χώρα της Καραϊβικής επί δεκαετίες.

Η αποστολή γίνεται κατόπιν αιτήματος του μικρού ευρωπαϊκού πριγκιπάτου των 70.000 κατοίκων, το οποίο έχει ήδη καταγράψει 267 περιστατικά κορονοϊού ARS-CoV-2, μεταξύ αυτών 3 νεκρούς. Η Ανδόρα έχει σύνορα με την Ισπανία και τη Γαλλία, δύο από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα.

Την ίδια ημέρα, μια μπριγάδα 34 γιατρών και νοσηλευτών από το νησί των Αντιλλών έφτασε στο Σεντ Κιτς και Νέβις για να συμμετάσχει στις προσπάθειες καταπολέμησης του Covid-19.

Η ομάδα αποτελείται από γιατρούς και νοσηλευτές, στην πλειοψηφία τους μέλη της διεθνούς μπριγάδας ιατρών ειδικευμένων σε συνθήκες καταστροφών και μεγάλων επιδημιών Henry Reeve, που δημιουργήθηκε από τον Φιντέλ.

Από την ίδρυσή της το 2005, η ομάδα έχει ως στόχο να βοηθάει σε περιπτώσεις καταστροφών ή επιδημιών και να συνεργάζεται άμεσα με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.