Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η Κούβα καταγγέλλει την εκστρατεία δυσφήμισης των γιατρών της από τις ΗΠΑ

Πηγή: acn.cu

Ο Ροντρίγκο Μαλμιέρσα Ντίας, Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων της Κούβας, κατήγγειλε χθες τη συνεχιζόμενη εκστρατεία δυσφήμισης που πραγματοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια στην ιατρική συνεργασία της Κούβας στο εξωτερικό.

Ο Μαλμιέρσα Ντίας περιέγραψε μέσω του επίσημου προφίλ του στο Twitter ως άκαρπη αυτή τη στάση του Λευκού Οίκου, και παρά την ύπαρξή της, η διεθνής κοινότητα ζητάει κουβανικές ιατρικές υπηρεσίες καθώς και τα φάρμακά τους για να αντιμετωπίσει το COVID-19.


«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί άκαρπα να δυσφημίσει τη διεθνή συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Ενάντια στον #COVID19 η Κούβα σήμερα διαθέτει προηγμένα φάρμακα όπως το Interferón alfa 2b και αρκετές χώρες ζητούν κουβανικές ιατρικές υπηρεσίες, #SomosCuba @cubavsbloqueo» έκανε tweet ο κουβανός υπουργός.

Μέχρι τώρα, έχουν αναφερθεί παγκοσμίως περισσότερα από 150.000 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων μόνο τέσσερα βρίσκονται στην Κούβα και το κουβανικό φάρμακο Interferón alfa 2b αποτελεί το αποτελεσματικότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια εκστρατεία ψεμάτων και ψευδών κατηγοριών εναντίον των κουβανών γιατρών κατά τη διάρκεια του 2019, μια κατάσταση που ανάγκασε το υγειονομικό προσωπικό να αναστείλει το έργο του σε χώρες όπως η Βολιβία, η Βραζιλία και ο Ισημερινός, των οποίων οι ακροδεξιές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν τους επαγγελματίες της υγείας ως υπεύθυνα όργανα για την υποκίνηση της βίας και την πρόκληση συγκρούσεων στις εν λόγω χώρες.




Σημείωση Prensa Rebelde: Την καμπάνια δυσφήμισης της κουβανικής ιατρικής εξ ΗΠΑ ήρθε να τη σιγοντάρει και μια ανάρτηση των διαβόητων Ellinika Hoaxes, που ήρθαν ως αυτόκλητα παπαγαλάκια με διόλου ευκαταφρόνητη χρηματοδότηση από συστημικά μέσα και θεσμούς να παρουσιάσουν ως "fake news" την είδηση ότι το κουβανικό φάρμακο -μαζί με άλλα-χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της νόσου Covid-19 από πολλές χώρες και με πολύ θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Δύο απαντήσεις στο δημοσίευμα των Ellinika hoaxes:

To “ELLINIKA HOAXES” σε διατεταγμένη υπηρεσία βγάζουν fake news το κουβανικό φάρμακο
για τον κορονοϊό