Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κούβα: Πέθανε Ιταλός τουρίστας – 4 νέα, 11 τα κρούσματα Covid-19 στη χώρα


Στις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαρτίου, πέθανε ο Ιταλός υπήκοος ηλικίας 61 ετών που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε θάλαμο εντατικής θεραπείας του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής «Pedro Kouri».

Το βράδυ της 17ης Μαρτίου, τρεις νέες περιπτώσεις COVID-19 επιβεβαιώθηκαν από το εργαστήριο μοριακής βιολογίας του Επαρχιακού Κέντρου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της επαρχίας Βίγια Κλάρα, ενώ το τέταρτο κρούσμα διαγνώστηκε στις 18 Μαρτίου στην επαρχία Ολγίν .

Συνολικά, 356 ασθενείς έχουν εισαχθεί για επιδημιολογική παρακολούθηση, 101 από τους οποίους είναι ξένοι και 255 Κουβανοί, ενώ 26.415 είναι υπό επιτήρηση από την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαρτίου, πέθανε ο Ιταλός υπήκοος ηλικίας 61 ετών που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε θάλαμο εντατικής θεραπείας του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής «Pedro Kouri». Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ομάδα εντατικής θεραπείας που τον παρακολουθούσε άμεσα, καθώς και η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας που τον παρακολουθούσε μόνιμα, οι αναπτυγμένες επιπλοκές της ασθένειας προκάλεσαν τον θάνατό του. Λυπούμαστε βαθύτατα και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του.

Χθες το βράδυ, 17 Μαρτίου, τρεις νέες περιπτώσεις COVID-19 επιβεβαιώθηκαν από το εργαστήριο μοριακής βιολογίας του Επαρχιακού Κέντρου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της επαρχίας Βίγια Κλάρα, ανεβάζοντας σε 10 τα κρούσματα στη χώρα.

Η πρώτη περίπτωση είναι ένας Κουβανός πολίτης 25 ετών, κάτοικος του δήμου Σάντα Κλάρα της επαρχίας Σάντα Κλάρα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 8 Μαρτίου προερχόμενος από τη Μαδρίτη της Ισπανίας. Παρουσίασε συμπτώματα στις 14 Μαρτίου και την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκε και εξετάστηκε στο οικογενειακό ιατρείο της γειτονιάς του, το οποίο τον παρέπεμψε για εισαγωγή στο νοσοκομείο Μανουέλ Πίτι Φαχάρδο στην πόλη Σάντα Κλάρα. Παραμένει απομονωμένος σε αυτό το κέντρο με ικανοποιητική εξέλιξη μέχρι στιγμής. Στον έλεγχο του περιβάλλοντός του, εντοπίστηκαν πέντε επαφές, που είναι όλες απομονωμένες και ασυμπτωματικές.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ο 67χρονος κουβανός πολίτης, κάτοικος του δήμου Σάντα Κλάρα της επαρχίας Βίγια Κλάρα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 11 Μαρτίου προερχόμενος από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Παρουσίασε συμπτώματα στις 12 Μαρτίου και παρουσιάστηκεκαι εξετάστηκε στο οικογενειακό ιατρείο της περιοχής του. Διαγνώστηκε ως ύποπτος και παραπέμφθηκε και εισήχθη στο επαρχιακό νοσοκομείο Μανουέλ Πίτι Φαχάρδο. Στον έλεγχο του περιβάλλοντός του εντοπίστηκαν πέντε επαφές, όλες είναι σε απομόνωση και ασυμπτωματικές. Η εξέλιξη της υγείας του ασθενούς είναι μέχρι τώρα ικανοποιητική.

Η τρίτη περίπτωση είναι ένας 77χρονος βορειοαμερικανός , ο οποίος έφτασε στη χώρα στις 8 Μαρτίου από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Εμφάνισε συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα στις 14 Μαρτίου, τα οποία εντόπισε ο οδηγός και ο ξεναγός του τουριστικού γκρουπ, ενώ βρισκόταν στο Τρινιδάδ της επαρχίας Σάνκτι Σπίριτους. Μεταφέρθηκε στη διεθνή κλινική της πόλης στις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Μαρτίου, διαγνώστηκε ως ύποπτο κρούσμα και παραπέμφθηκε και εισήχθη στο Κέντρο Απομόνωσης της επαρχίας Βίγια Κλάρα. Στον έλεγχο του περιβάλλοντός του,   εντοπίστηκαν 10 επαφές, όλες απομονωμένες και ασυμπτωματικές. Η εξέλιξη της υγείας του ασθενούς είναι μέχρι τώρα ικανοποιητική.

Η τέταρτη περίπτωση είναι ένας Καναδός πολίτης 57 ετών, που έφθασε στο νησί στις 14 Μαρτίου από τον Καναδά, με απευθείας πτήση στην επαρχία Ολγίν και διέμενε στο ξενοδοχείο Ρίο ντε Όρο , στο δήμο Ραφαέλ Φρέιρε της εν λόγω επαρχίας. Όταν άρχισε να παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου, στις 16 του μηνός, ο γιατρός του οργανισμού τον αξιολόγησε ως ύποπτο κρούσμα και αμέσως εισήχθη στο κέντρο απομόνωσης του Βίγια ελ Κοράλ. Την Τετάρτη, διαγνώστηκε θετικός στο νέος κορονοϊό από το εργαστήριο μοριακής βιολογίας του Επαρχιακού Κέντρου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Σαντιάγκο ντε Κούβα. Η κλινική του εξέλιξη είναι σταθερή και έχουν εντοπιστεί έξι άμεσες επαφές, όλες υπό παρακολούθηση.

Συνολικά, 356 ασθενείς έχουν εισαχθεί για επιδημιολογική παρακολούθηση, 101 από τους οποίους είναι ξένοι και 255 Κουβανοί, ενώ 26.415 είναι υπό επιτήρηση από την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 1.449 περιστατικά οξείας αναπνευστικής μόλυνσης, 400 από τα οποία ήταν θετικά για τους αναπνευστικούς ιούς, με κυριαρχία της γρίπης Α. Συγκεκριμένα στο COVID-19, πραγματοποιήθηκαν 259 εξετάσεις, 11 από τις οποίες ήταν θετικές.

Ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντιας Κανέλ δήλωσε ότι ο έλεγχος που διεξάγεται στα σύνορα αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικός για τον εντοπισμό των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα και οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι φορείς του COVID-19. Η κυβέρνηση της Κούβας αναπτύσσει συστηματικά την παρακολούθηση της κατάστασης που δημιουργείται από το νέο κορονοϊό.

Ως βασική αρχή - είπε - πρέπει να δοθεί έμφαση στον προσανατολισμό και την ενημέρωση των ταξιδιωτών σχετικά με τη συμπεριφορά που θα ακολουθήσουν όταν μπαίνουν στην εθνική επικράτεια.