Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κουβανοί γιατροί σε 37 χώρες στη μάχη με τον COVID-19

Πηγή: prensa-latina.cu

“Υπάρχει ένα εθνικό αίσθημα προσφοράς συνεργασίας. Λαμβάνουμε μηνύματα από εθελοντές που θέλουν να πάνε οπουδήποτε για να βοηθήσουν σε αυτή την παγκόσμια κατάσταση υγείας”. 

Όταν το 2014 συγκροτήθηκαν  οι μπριγάδες για την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, υποβλήθηκαν περισσότερες από 12.000 αιτήσεις από επαγγελματίες υγείας της Κούβας. 

Τις τελευταίες ημέρες, η Κούβα έστειλε ιατρικές μπριγάδες στη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ και τη Γρενάδα και αυτό το Σάββατο έφτασαν στη Λομβαρδία, την περιοχή της Ιταλίας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, πάνω από 50 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. 


Ο δρ. Jorge Juan Delgado Bustillo, διευθυντής της Μονάδας Κεντρικής Ιατρικής Συνεργασίας του Κουβανικού Υπουργείου Υγείας (MINSAP), ανέφερε ότι η χώρα μας παρέχει ιατρική συνεργασία σε 37 χώρες που αναφέρουν κρούσματα του Covid-19, ενώ το σύνολο των χωρών στις οποίες η Κούβα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες είναι 59. 

Ο υψηλός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι κανένας συνεργάτης υγείας στις ιατρικές μας κλινικές στο εξωτερικό δεν ανέφερε ότι είναι άρρωστος με τον νέο κοροναϊό, δεδομένου ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και την αυτοπροστασία. 

Τις τελευταίες μέρες, η Κούβα έστειλε ιατρικές μπριγάδες στη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ και τη Γρανάδα και αυτό το Σάββατο έφτασαν στη Λομβαρδία, την περιοχή της Ιταλίας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία που ανακήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  πάνω από 50 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. 



Η Κούβα, με τη συνήθη έκφραση αδελφοσύνης και αλληλεγγύης προς τους λαούς του κόσμου, είναι σε θέση να βοηθήσει και να ανταποκριθεί στα αιτήματα που μας έχουν υποβληθεί, πρόσθεσε ο διευθυντής της Μονάδας Κεντρικής Ιατρικής Συνεργασίας του MINSAP, σημειώνοντας ότι αυτό το έχει αποδείξει η χώρα του σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, τόσο ενόψει φυσικών καταστροφών όσο και όταν αντιμετωπίζει τον Έμπολα στην Αφρική. 


Δήλωσε επίσης, ότι “Υπάρχει ένα εθνικό αίσθημα προσφοράς συνεργασίας. Λαμβάνουμε μηνύματα από εθελοντές που θέλουν να πάνε οπουδήποτε για να βοηθήσουν σε αυτή την παγκόσμια κατάσταση υγείας”, υπενθυμίζοντας ότι όταν το 2014 συγκροτήθηκαν οι μπριγάδες για την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, υποβλήθηκαν περισσότερες από 12.000 αιτήσεις από επαγγελματίες υγείας της Κούβας.