Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Βραζιλία: Η Petrobras καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους παρά την απεργία διαρκείας - [VIDEO]


Την  Παρασκευή,εργαζόμενοι της μονάδας παραγωγής λιπασμάτων στην περιφέρεια Paraná έκαψαν τα τηλεγραφήματα με τις ειδοποιήσεις της απόλυσης τους στην πύλη της μονάδας. 

Η Ενιαία Ομοσπονδία Εργατών Πετρελαίου (FUP) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras κάλεσε 145 εργαζόμενους της μονάδας παραγωγής λιπασμάτων Araucária Nitrogenados, που βρίσκεται στο Paraná της Βραζιλίας, να υπογράψει τη λήξη των συμβάσεών τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Folha de S.Paulo

Οι προσκλήσεις δόθηκαν παρά την από 1η Φεβρουαρίου απεργία διαρκείας που προκηρύχτηκε από τους εργάτες του εργοστασίου για "παραβίαση της συλλογικής συμφωνίας διαπραγμάτευσης" ώστε να ανακοινωθούν αδικαιολόγητες απολύσεις στην μονάδα. 

Εν τω μεταξύ, η Petrobras, ισχυρίζεται ότι η μονάδα καταγράφει ζημίες και ότι, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια πώλησής της, αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα, η οποία αποκτήθηκε από την εταιρεία Vale το 2012. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, οι κατηγορίες εναντίον της είναι "αβάσιμες και δεν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας". 

Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν περίπου 20.000 εργαζόμενοι από 13 περιφέρειες και από πάνω 100 διαφορετικές μονάδες, από διυλιστήρια ή θερμοηλεκτρικά εργοστάσια έως διοικητικές βάσεις ή σταθμούς φυσικού αερίου. Την Παρασκευή, πολλοί εργάτες έκαψαν τα τηλεγραφήματα που στάλθηκαν στις πύλες των εργοστασίων τους για να τους ενημερώσουν για τη λήξη των συμβάσεών τους. 

Ο πολιτικός αναλυτής Janatas Campos τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν αγωνίζονται μόνο κατά των απολύσεων, αλλά και κατά της ιδιωτικοποίησης. Ο εμπειρογνώμονας αποδίδει τα αίτια της σύγκρουσης στην κρατική πολιτική, η οποία προτιμά να αγοράσει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ. παρά να αυξήσει την εσωτερική ικανότητα παραγωγής.