Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Βολιβία: Δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου δηλώνει παράνομη την ντε φάκτο προεδρία της Τζανίνε Άνιες


Πηγή: www.cubadebate.cu

Ο δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βολιβίας (TCP) Πετρόνιλο Φλόρες δήλωσε ότι το ανακοινωθέν με το οποίο εγκρίθηκε ο ορισμός της ντε φάκτο κυβέρνησης της Τζανίνε Άνιες στις 12 Νοεμβρίου μετά το πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες είναι παράνομο.

"Δεν έχει νομική ισχύ και δεν είναι δεσμευτικό", δήλωσε ο Φλόρες, όταν του ζητήθηκε γνωμοδότηση από την Επιτροπή Δικαιοσύνης, και την κοινοβουλευτική επιτροπή υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Άμυνας της Βουλής της Βολιβίας.


Ο δικαστικός επεσήμανε ότι ο Συνταγματικός Κώδικας της Βολιβίας αναγνωρίζει ως δεσμευτικές μόνο τις ποινές, εξαγγελίες και τα άρθρα του συντάγματος, συνεπώς το ανακοινωθέν σχετικά με την διαδοχή δεν έχει νομική ισχύ.

Μετά από αυτή τη διευκρίνιση, ο πρώην Πρόεδρος Έβο Μοράλες υπενθύμισε ότι μετά το πραξικόπημα, κατήγγειλαν ως αντισυνταγματική δράση αυτό που έλαβε χώρα στη Βολιβία και ότι, τώρα, αποδεικνύεται η παρανομία.

Στις 12 του Νοεμβρίου, το TCP εξέδωσε το προαναφερθέν ανακοινωθέν με το οποίο δήλωσε τον τρόπο της προεδρικής διαδοχής στη Βολιβία και με αυτό η Άνιες έλαβε την υποτιθέμενη νομική υποστήριξη για να ανακηρυχθεί πρόεδρος.