Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ξεκίνησε στη Βολιβία η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 3ης Μάη

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των γενικών εκλογών της 3ης Μάη, που προέκυψαν μετά το πραξικόπημα κατά του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, αρχίζει σήμερα (3/2) στη Βολιβία. 

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSE), Σαλβαδόρ Ρομέρο, ανακοίνωσε ότι 12 πολιτικές συμμαχίες θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού στις εκλογές αυτές, στις οποίες, εκτός από την παρουσίαση των διδύμων για την προεδρία, θα συγκροτήσουν τις λίστες υποψηφίων για γερουσιαστές, βουλευτές και πανεθνικές αρχές.

Μέχρι στιγμής, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της Βολιβίας, κατέληξε στο συνδυασμό των Λουίς Άρσε και Νταβίντ Τσοκεουάνκα για τη νέα εκλογική αναμέτρηση, ενώ η συντηρητική Κοινωνία Πολιτών (CC) θα διατηρήσει τον Κάρλος Μέσα για δεύτερη φορά ως υποψηφιότητα. 

Η Ρουθ Νίνα για το Κόμμα Εθνικής Δράσης της Βολιβίας (Pan-Bol), ο αυτοαναγορευμένη πρόεδρος Τζανίνε Άνιες και ο Σαμουέλ Ντόρια Μεδίνα (Juntos), o πρώην πρόεδρος Χόρχε Τούτο Κιρόγα (Libre 21), οι Φερνάντο Καμάτσο και Μάρκο Πουμάρι (Creemos) και o κορεατικής καταγωγής Τσι Χιούν Τσουνγκ (Μέτωπο για τη Νίκη) είναι οι άλλες προτάσεις για τις εκλογές. Επίσης, ο Φέλιξ Πάτσι, ηγέτης του Κινήματος Τρίτο Σύστημα (MTS).

Ανησυχώντας για τη δημοτικότητα του MAS και την ενδεχόμενη νίκη του στις γενικές εκλογές σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δεξιοί πολιτικοί συνασπισμοί στη Βολιβία συναντήθηκαν το Σάββατο στο διαμέρισμα Σάντα Κρους σε μια προσπάθεια ενότητας και προς αποφυγή της διασποράς των ψήφων. 

Αντί για παραιτήσεις για να σχηματίσουν ένα ενιαίο μπλοκ, οι Μέσα, Κιρόγα, Καμάτσο, Χιούν Τσουνγκ και Άνιες επιβεβαίωσαν τις φιλοδοξίες τους και υπήρξε μια ανοικτή λεκτική σύγκρουση μεταξύ του Καμάτσο και του Υπουργού Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο. 

Μετά από αρκετές ώρες ομιλιών και συζητήσεων, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια νεφελώδη δέσμευση για «επίτευξη της ενότητας του βολιβιανού λαού» και για να διασφαλιστεί ότι το MAS και ο αρχηγός του, Έβο Μοράλες, δεν θα ξανακυβερνήσουν, το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν. 

Όσον αφορά μια πιθανή μοναδική υποψηφιότητα, συμφώνησαν μόνο να ξανασυναντηθούν στις 3 Απρίλη, ένα μήνα πριν από τις νέες γενικές εκλογές, για να αναλύσουν τις δημοσκοπήσεις και να «αποφύγουν τη διασπορά ψήφων». 

Σύμφωνα με το εκλογικό πρόγραμμα, αυτή τη Δευτέρα εκπνέει επίσης η προθεσμία εγγραφής και έγκρισης εταιρειών, μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οντοτήτων που διεξάγουν έρευνες γνώμης για εκλογικά ζητήματα.