Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Τελική διακήρυξη της "Παγκόσμιας Αντι-Ιμπεριαλιστικής Συνάντησης" - Καράκας, 22-24/1/2020

Tελική Διακήρυξη της "Παγκόσμιας Συνάντησης κατά του Ιμπεριαλισμού" που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας από 22 έως 24 Ιανουαρίου 2020, στην οποία έλαβαν μέρος 403 αντιπρόσωποι από 73 χώρες και 2.096 αντιπρόσωποι από τη Βενεζουέλα, από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο, το Συνέδριο των Λαών και όλες τις οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Οι αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών κινημάτων που συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Καράκας, πρωτεύουσα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, με την ευκαιρία της "Παγκόσμιας Συνάντησης κατά του Ιμπεριαλισμού", μετά από συζήτηση κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Η ειρήνη στον πλανήτη απειλείται σοβαρά ως αποτέλεσμα της πολιτικής και στρατιωτικής επιθετικότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς και του θανάσιμης  κούρσας των εξοπλισμών που αποφέρει μόνο κέρδη στις μεγάλες εταιρείες της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ο πόλεμος είναι ο αγαπημένος μηχανισμός του αυτοκρατορικού επεκτατισμού, ειδικά αυτού των Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτό το βιώνουμε δραματικά στις πιο πρόσφατες περιφερειακές συγκρούσεις που έπληξαν σοβαρά τους λαούς της Συρίας, της Υεμένης, του Ιράκ, της Λιβύης, του Αφγανιστάν και ολόκληρης της περιοχής.

Kατά τον ίδιο τρόπο, το ανθρώπινο είδος υποφέρει από τις καταστροφές που προκαλούνται από την αδιαφορία ενός οικονομικού μοντέλου που κατά την αυτοκτονική ανάπτυξή του καταστρέφει τη φύση από την ακόρεστη εμμονή για μεγιστοποίηση των κερδών. Αυτή ακριβώς είναι η λογική του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν διακυβεύει πλέον μόνο τη λειτουργία του αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζει την παγκοσμιοποίηση των μεγάλων εταιρειών κάτω από την κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κρατών έχει εντυπώσει στην παγκόσμια οικονομία με μεγάλη ευπάθεια. Οι κρίσεις είναι πιο επαναλαμβανόμενες και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί  κερδοσκόποι κυριαρχούν στον πλανήτη. Στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου επιβλήθηκε μια παράμετρος ανισότητας, αδικίας και αποκλεισμού που επηρεάζει ένα αυξανόμενο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι μάστιγες της φτώχειας και της δυστυχίας πλήττουν δισεκατομμύρια ανθρώπους όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αναμφισβήτητα, η ανάπτυξη του καπιταλισμού δημιουργεί μη βιώσιμα φαινόμενα, από κοινωνική, πολιτική και ηθική άποψη.

Σε αυτό προστίθεται μια ηθική κρίση που προέρχεται από τον κυρίαρχο τρόπο ζωής της οικονομίας της αγοράς, όπου θάβονται οι εθνικοί πολιτισμοί και οι ανθρώπινες αξίες, μέσω του μηχανισμού επιβολής της καταναλωτικής κοινωνίας. Η λατρεία των αντι-αξιών του καπιταλισμού συμβάλλει στην ενίσχυση της κρίσης της ανθρώπινης υπόστασης που δημιουργείται στο σημερινό μοντέλο διαβίωσης.

Ο ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε κρίση και αυτό τον κάνει πολύ πιο επιθετικό, επικίνδυνο και καταστροφικό. Πριν τη δύση του μονοπολικού κόσμου, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός εφαρμόζει μια στρατηγική παγκόσμιας κυριαρχίας. Το γεωπολιτικό στοίχημα του Λευκού Οίκου απέναντι στην αντίσταση των λαών και την εμφάνιση αναδυόμενων δυνάμεων είναι να υπερασπιστεί την ηγεμονία του μέσω μιας νεο-αποικιοκρατικής πολιτικής με στόχο την οικειοποίηση των φυσικών πόρων, ιδίως των ενεργειακών πόρων, τον έλεγχο των αγορών και της πολιτικής κυριαρχίας πάνω στα έθνη.

Για να διατηρήσει την σημερινή άδικη παγκόσμια τάξη, ο ιμπεριαλισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει μετατρέψει τον κόσμο σε ένα μεγάλο θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναπτύσσει μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα, επιβάλει νόμους εξωεδαφικής εφαρμογής, επιτίθεται στις πολυμερείς σχέσεις, παραβιάζει την κυριαρχία των εθνών και καταστέλλει την αυτοδιάθεση των λαών. Στην αλαζονική του αντίληψη, τα σύνορα του φτάνουν μέχρι εκεί που φτάνουν τα επεκτατικά του συμφέροντα.

Σε ευθυγράμμιση με αυτή την πολιτική, ο ιμπεριαλισμός καταφεύγει σε στρατιωτική παρέμβαση, πολιτική αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων, πολέμους και οικονομικό αποκλεισμό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του αντιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ ως το παγκόσμιο στρατιωτικό σκέλος του νεοφιλελευθερισμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Δόγματός του Μη Συμβατικού Πολέμου, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η χρήση παραστρατιωτικών, η ποινικοποίηση και δικαστική δίωξη αντιιμπεριαλιστικών ηγεσιών και οι επιλεκτικές δολοφονίες είναι μερικές από τις πιο εμβληματικές ενέργειες μιας πολιτικής γενοκτονίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.

Τέτοιες πρακτικές έχουν "νομιμοποιηθεί" μέσω της πολιτιστικής βιομηχανίας του καπιταλισμού, των μεγάλων πολυεθνικών της επικοινωνίας και της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Κατά τον ίδιο τρόπο, η χρήση του "Big Data" συνιστά ένα τρομερό όπλο επιρροής στη συμπεριφορά του πληθυσμού και επηρεασμού των πολιτικών του αποφάσεων. 

Στην προσπάθεια επιβολής της "ενιαίας σκέψης", οι ισχυροί του κόσμου χειραγωγούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις σημερινές σχέσεις εξουσίας εις βάρος της δημοκρατίας, της  επιβολής της ελεύθερης αγοράς, του ευρωκεντρικού  ρατσισμού, του διαχωρισμού  των μειονοτήτων, της καταπίεσης με βάση το φύλλο, του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του παγκόσμιου εκπαιδευτικού μοντέλου, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, που ταιριάζουν απόλυτα στις απαιτήσεις της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δυναμώνει  την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, καταπιέζει τις γυναίκες από τη σκοπιά της μεγιστοποίησης των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών, θυσιάζει το μέλλον της νεολαίας και καταστρέφει την ταυτότητα των αυτοχθόνων λαών. Αυτό δείχνει ότι η λύση στα μεγάλα προβλήματα του σημερινού κόσμου απαιτεί ένα νέο μοντέλο ανθρώπινης συνύπαρξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πολυκεντρικός και πολυπολικός κόσμος αναδύεται με μεγαλύτερη δύναμη. Η πολιτική και οικονομική ενίσχυση δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με αυτήν των άλλων εθνών, καθιστούν ένα ολοένα και πιο σοβαρό αντίβαρο στη δύναμη του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Προφανώς, η ηρωική αντίσταση στη Μέση Ανατολή, οι αγώνες των Λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έχουν συμβάλει στην απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. 

Επιπλέον, οι εμπειρίες των προοδευτικών κυβερνήσεων στο κόσμο, παρουσιάζονται ήδη σαν εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό. Ένα παράδειγμα γι αυτό, αποτελεί η Μπολιβαριανή Επανάσταση, η οποία εμφανίζεται ως αντιιμπεριαλιστική αναφορά με τεράστια λαϊκή δύναμη στο πλαίσιο της ισχυρής πολιτικοστρατιωτικής ενότητας και στη βάση της ιδεολογίας του Απελευθερωτή Simon Bolivar και του Comandante Hugo Chavez.

Αυτό έχει προκαλέσει τη βίαιη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στον λαό της Βενεζουέλας, που έχει ξοδέψει  αξιοπρέπεια και αγάπη για τη χώρα του, επιβεβαιώνοντας την πορεία  προς τον σοσιαλισμό σε πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που υποστηρίζουν τη σθεναρή συμμετοχική δημοκρατία που υπάρχει σ 'αυτή τη χώρα. Δύσκολες μέρες  λαϊκής πάλης έχουν νικήσει τις απειλές της αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης, της απόπειρας πραξικοπήματος και των εστιών  τρομοκρατικής βίας.

Αυτό το παράδειγμα αγώνα παράλληλα με εκείνο της Νικαράγουας και της Κούβας, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή και το Μεξικό, επέτρεψαν την ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των νέων μηχανισμών περιφερειακής ολοκλήρωσης (CELAC, ALBA-TPC, PETROCARIBE κ.λπ.) ). Αν και στην Ονδούρα, την Παραγουάη, τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βολιβία, έχει παλινορθωθεί η νεο-αποικιοκρατία  στο πλαίσιο της νέας έκδοσης του Δόγματος Monroe, οι λαϊκοί αγώνες συνεχίζονται.

Στον υπόλοιπο κόσμο ο λαοί  αντιστέκονται, εξεγείρονται και οι λαϊκές κυβερνήσεις ασκούν την κυριαρχία τους. Η αντιιμπεριαλιστική ενότητα είναι ένας άμεσος και επείγον στρατηγικός στόχος.

Στο πλαίσιο αυτό, η "Παγκόσμια Συνάντηση κατά του Ιμπεριαλισμού" διακηρύσσει:
  • Καλούμε τους λαούς του κόσμου να αγωνιστούν για τη ζωή, την προστασία της φύσης και τις δομικές συνθήκες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο, απαιτούμε από τα αναπτυγμένα έθνη να εργαστούν με αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η καταστροφή του πλανήτη και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να ξεπεράσουν την πρωτόγονη θέση να συνεχίζουν να αγνοούν την φοβερή ζημιά που προκαλείται στη φύση με το σημερινό μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στη συσσώρευση κεφαλαίου.
  • Στηρίζουμε το αίτημα οικοδόμησης μιας πιο δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, η οποία θα θέτει τα συμφέροντα των λαών στο προσκήνιο και θα επιτρέπει την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης και δικαιοσύνης, προκειμένου να ξεπεραστούν οι γιγάντιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που κυριαρχούν μεταξύ των εθνών του κόσμου.
  • Καλούμε τους πολίτες του κόσμου να υπερασπιστούν την ειρήνη, την κυριαρχία των λαών και να στηρίξουν τους νόμιμους αγώνες για κοινωνικοοικονομική πρόοδο με βάση μια πλατιά και ευρεία πλατφόρμα ενωτικής πάλης ενάντια στον κοινό εχθρό, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. 
  • Καταδικάζουμε την επιβολή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των παράνομων μονομερών εξαναγκαστικών μέτρων, καθώς συνιστούν εγκληματικές πολιτικές που πλήττουν τους λαούς. Ιδιαίτερα καταδικάζουμε την γενοκτονική πολιτική του οικονομικού αποκλεισμού των εθνών που ασκούν την κυριαρχία τους.
  •  Απορρίπτουμε τη στρατιωτικοποίηση της Δικής μας Αμερικής και ιδιαίτερα την παρουσία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. 
  • Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στρατιωτική εισβολή και τις άλλες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και του Ιράκ, τις επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, καθώς και την άθλια δολοφονία του διοικητή Κασέμ Σολειμανί, μάρτυρα των λαών του κόσμου που αγωνίζονται για ελευθερία. 
  • Απαιτούμε σεβασμό της κυριαρχίας της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουα και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νικολάς Μαδούρο, συνταγματικού προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, για τη διατήρηση της ειρήνης. 
  • Καταγγέλουμε την ενορχηστρωμένη από τον Λευκό Οίκο απόπειρα λογοκρισίας των διακρατικών εταιρειών Telesur και Hispan TV, που αποτελεί μια προσβολή στην ελευθερία έκφρασης των λαών. Καταδικάζουμε το ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες Αίμα.  
  • Καταδικάζουμε την αιματηρή καταστολή και τον ρατσισμό εναντίον του λαού του Πολυεθνικού κράτους της Βολιβίας.

Ομοίως, η "Παγκόσμια Συνάντηση κατά του Ιμπεριαλισμού" αποφασίζει:

  • Nα δημιουργήσει μία Παγκόσμια Ενωτική Πλατφόρμα, που θα οργανωθεί ανά ήπειρο, περιφέρεια, υπο περιφέρεια  και χώρα, με σκοπό να αντιμετωπίσει την επίθεση του ιμπεριαλισμού.  Η εν λόγω οργανωτική δομή θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. 
  • Να πραγματοποιηθούν μέσα στο έτος 2020 "Ηπειρωτικές Συναντήσεις ενάντια στον Ιμπεριαλισμό" με σκοπό να συγκροτηθούν ηπειρωτικές, περιφερειακές και υπο-περιφερειακές Ενωτικές Πλατφόρμες στη βάση ενός σχεδίου κοινού αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.  
  • Να συγκαλέσει την "2η Παγκόσμιας Συνάντηση ενάντια στον Ιμπεριαλισμό" που θα διεξαχθεί στο Καράκας, πρωτεύουσα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, προκειμένου να οριστεί το όνομα της Παγκόσμιας Ενωτικής Πλατφόρμας, καθώς και η διασύνδεση των διαφόρων ηπειρωτικών και περιφερειακών πλατφορμών σε ένα σχέδιο παγκόσμιο κοινό σχέδιο που θα αδελφοποιεί τους αγώνες των λαών. 

Τέλος, η "Παγκόσμια Συνάντηση ενάντια στον Ιμπεριαλισμό" συμφωνεί και υιοθετεί την Ατζέντα Αγώνα που εγκρίθηκε στην "1η Διεθνή Συνάντηση Εργαζομένων σε Αλληλεγγύη με τη Μπολιβιανή Επανάσταση", που υιοθετήθηκε επίσης από το "1ο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών", από το "Διεθνές Συνέδριο Κοινοτήτων, Κοινωνικών Κινημάτων και Λαϊκής Εξουσίας", από την "1η Διεθνή Συνάντηση των Αυτοχθόνων Λαών", από το "Διεθνές Συνέδριο Αφρολατινοαμερικάνων" και το "Διεθνές Συνέδριο Επικοινωνίας", που διεξήχθησαν στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια του έτους 2019, ατζέντα που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
  • Διεθνής Ημέρα κινητοποίησης-υποστήριξης της Μπολιβαριανής Επανάστασης και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό στις 27 Φεβρουαρίου 2020. (Εορτασμός των 31 ετών της πρώτης εξέγερσης στο Καράκας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό).
  • Παγκόσμια κινητοποίηση για την ειρήνη στη Βενεζουέλα και στη Δική μας Αμερική  και ενάντια στα πολεμικά σχέδία της κυβέρνησης ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020.
  • Διεθνής Ημέρα καταδίκης του δόγματος του Monroe, κατά του Αποκλεισμού και των άλλων Μονομερών Εξαναγκαστικών μέτρων  στις 28 Ιουνίου 2020.
  • Δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής από τις παρούσες αντιπροσωπείες   στην "Πρώτη Παγκόσμια Συνάντηση κατά του Ιμπεριαλισμού" με σκοπό την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Εγκρίθηκε στην πόλη του Καράκας, λίκνο του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ και πρωτεύουσα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις 24 Ιανουαρίου 2020.