Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Βολιβία: Ισραηλινοί πράκτορες μισθωμένοι από τη δικτατορία



Ισραηλινούς πράκτορες προσέλαβε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα μέλη του κόμματος του Μοράλες, υποστηρίζοντας ότι αυτοί θα επιφορτιστούν με την “αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων”.

Η επιρροή του "Ισραήλ" στη Λατινική Αμερική δεν είναι σημερινή. Αν η Βενεζουέλα και η Αργεντινή διέφυγαν από αυτή, οφείλεται στην παρουσία των αριστερών ηγετών και το κύμα του Τσαβισμού που  παρεμπόδισαν τη δράση των ισραηλινών πρακτόρων.

Σε αυτό το πνεύμα, ο βορειοαμερικανός δημοσιογράφος Wayne Madsen έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα Alt World ότι με την ανατροπή προοδευτικών κυβερνήσεων σε όλη τη Λατινική Αμερική και την αντικατάστασή τους από τα νεοφασιστικά καθεστώτα της δεξιάς οι ισραηλινοί πράκτορες, γνωστοί ως "διακινητές θανάτου", επέστρεψαν στη Λατινική Αμερική. Οι δεξιές κυβερνήσεις στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού, τον Ισημερινό, την Ονδούρα, την Παραγουάη, τη Γουατεμάλα και τη Χιλή, προκειμένου να σταματήσουν το κύμα διαμαρτυριών, κάλεσαν τους Ισραηλινούς σύμβουλους να επιστρέψουν στις χώρες τους. Ορισμένες από αυτές τις χώρες επιδιώκουν την εκδίωξη του πληθυσμού των αυτοχθόνων περιοχών με έναν τόσο συστηματικό τρόπο όπως το Ισραηλινό καθεστώς έκανε με τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια του σοσιαλιστικού κύματος στη Λατινική Αμερική, οι προοδευτικές κυβερνήσεις υποστήριξαν τους Παλαιστινίους και απέφυγαν τις στενές σχέσεις με το "Ισραήλ". Μερικοί προοδευτικοί ηγέτες, όπως ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα και ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία, διέκοψαν τις σχέσεις με το "Ισραήλ" λόγω των εγκλημάτων του κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στο πλαίσιο της πρόσφατης ανατροπής με στρατιωτικό πραξικόπημα  του Μοράλες από τη δεξιά και τις βορειοαμερικανικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει ο διάδοχος του Τσάβες, ο Νικόλας Μαδούρο, οι ισραηλινοί έμποροι της αντεπανάστασης, εμφανίζονται συχνά στις πρωτεύουσες της Λατινικής Αμερικής που η Δεξιά ήρθε στην εξουσία. Η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι, για να καταπολεμήσει τις φιλοπαλαιστινικές κυβερνήσεις που έχουν φιλικές σχέσεις με το Ιράν, πρέπει να στηρίξει και να συνάψει σχέσεις με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι, υποστηρίζει ο Wayne Madsen στο άρθρο του.

Σημειώνει επίσης ότι η κληρονομιά της ισραηλινής ασφάλειας στη Λατινική Αμερική κατέχει ένα διαβόητο ρεκόρ που μεταφράζεται στην υποστήριξη σε γενοκτονικές δικτατορίες, όπως αυτές της Αργεντινής και της Γουατεμάλας. Με την έλευση της "σοσιαλιστικής άνοιξης" στη Λατινική Αμερική, οι ισραηλινοί έμποροι θανάτου μείωσαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους ή αναζήτησαν νέες προοπτικές στην Αφρική, τα Βαλκάνια και τη Νότια Ασία. Μετά την ανατροπή του Μοράλες ως τελευταίο προς ανατροπή από τους αρχικούς ηγέτες της "σοσιαλιστικής άνοιξης" , οι ισραηλινοί εταίροι είδαν μια νέα αγορά να ανοίγεται όταν ο νέος βολιβιανός υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο, επαίνεσε την ισραηλινή βοήθεια στην εκπαίδευση της νεοσυσταθείσας ομάδας θανάτου του, της "Αντιτρομοκρατικής Ομάδας", η οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην καταπολέμηση των "τρομοκρατών". Στη γλώσσα τους, οι "τρομοκράτες" στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Βολιβιανοί οπαδοί του ανατραπέντα Προέδρου Μοράλες, καθώς και αυτόχθονες λαοί: οι Αϊμάρα (η φυλή του Μοράλες) και οι Κέτσουα, οι Τσικουτάν, οι Γουαρανί και οι Μοξένος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών Μουρίγιο εξήγησε τους λόγους που επέλεξε Ισραηλινούς συμβούλους ασφαλείας : "Είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν τρομοκράτες. Ξέρουν πώς να τους χειριστούν" . Ο Μουρίγιο, φυσικά, αναφέρονταν στη βίαιη καταστολή του παλαιστινιακού λαού από το "Ισραήλ", ένα μνημείο απάνθρωπης μεταχείρισης που οι ισραηλινές εταιρείες πολέμου και αντικατασκοπείας κατάφεραν να λανσάρουν ως προϊόν  εξαγωγής, ένα πακέτο συμβούλων και υλικού .

Η δέσμευση του Μουρίγιο για τη δημιουργία κράτους επιτήρησης και καταστολής ισραηλινού τύπου στη Βολιβία εκφράστηκε σαφώς στην προειδοποίησή του προς μια ομάδα Αργεντινών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήρθαν στη Βολιβία για να ελέγξουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών του “Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό"(MAS) του Έβο Μοράλες και των αυτοχθόνων λαών.

Ο Μουρίγιο προειδοποίησε τους Αργεντινούς και άλλους ξένους ακτιβιστές, λέγοντας: "Συνιστούμε στους νεοαφιχθέντες αλλοδαπούς να προσέχουν. Σας ακολουθούμε και σας παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει ανοχή στην τρομοκρατία, στην αναταραχή ή στα ένοπλα κινήματα. Μηδενική ανοχή ". Η προειδοποίηση είναι σχεδόν αντίγραφο της προειδοποίησης που εξέδωσε το Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους κατοίκους της Γάζας, επισημαίνει ο Madsen.

*Fuente: Al Manar