Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη δολοφονία ακτιβίστριας στην Κολομβία για το 2020

Πηγή: Telesurtv.net

Η αστυνομία του διαμερίσματος Πουτουμάγιο της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τρίτη τη δολοφονία της κοινωνικής ηγέτιδας Γκλόρια Οκάμπο, η οποία αυξάνει τον κατάλογο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκαν ατιμώρητα στη χώρα αυτή.

Οι αρχές δηλώνουν ότι εκτελέστηκε από δύο άτομα που ήρθαν στο σπίτι της στον οικισμό Λα Εστρέγια και της έριξαν αρκετές σφαίρες που της αφαίρεσαν τη ζωή όπως και του 69χρονου γείτονα της, Ελάδιο Μορένο.

Ο βουλευτής Σέσαρ Παντσόν δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι με αυτό το έγκλημα ξεκινάει το έτος 2020 πένθιμα, μαζί με ένα σκίτσο που γράφει: «μας σκοτώνουν». «Οι δολοφόνοι ήρθαν μέχρι το σπίτι της και επιβεβαίωσαν την ταυτότητά της πριν διαπράξουν το έγκλημα», είπε ο Παντσόν.


Η 37χρονη ήταν γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Δράσης στον οικισμό Λα Εστρέγια στο διαμέρισμα Πουτουμάγιο, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην περιοχή του Αμαζονίου. Επιπλέον, συμμετείχε ως αντιπρόσωπος των Σχεδίων Ανάπτυξης με Εδαφική Προσέγγιση, αποτέλεσμα της ειρηνευτικής συμφωνίας και αφορούσε 170 δήμους της χώρας με υψηλά επίπεδα βίας.

Κατά τη διάρκεια του 2019, 250 κοινωνικοί ηγέτες στην Κολομβία έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στα διαμερίσματα Κάουκα, Αντιόκια και Ναρίνιο, δήλωσε το Ίδρυμα Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz). Μόνο τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 23 δολοφονίες.

Η μελέτη προσθέτει επίσης ότι 623 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν στη χώρα από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Από την πλευρά της, η ΜΚΟ «Είμαστε υπερασπιστές» καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 600 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν απειληθεί από μέσα στο 2019.