Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ο πρόεδρος της Χιλής κλείνει το 2019 με μόνο 11% αποδοχή

Πηγή: prensa-latina.cu

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, κλείνει το 2019 με μόνο 11% θετικές γνώμες για τη διακυβέρνησή του και 80% αρνητικές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Plaza Pública.

Η έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας Cadem, κοντά στην κυβέρνηση, δείχνει επιπλέον ότι η υποστήριξη στον πρόεδρο μειώθηκε κατακόρυφα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από όρο το 32% κατά μέσο το Σεπτέμβριο, σε 24% τον Οκτώβριο, 13% το Νοέμβριο και 12% το Δεκέμβριο.


Η έρευνα εξέτασε τις προτεραιότητες που για τον πληθυσμό έπρεπε να έχει η κυβέρνηση, οι οποίες συμπίπτουν με τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος μετά την κοινωνική έκρηξη της 18ης Οκτωβρίου.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν, κατά σειρά σπουδαιότητας, αύξηση των συντάξεων, βελτίωση της δημόσιας υγείας, αύξηση μισθών, έγκριση νέου συντάγματος, ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, εξάλειψη των ανισοτήτων, καθώς και καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Το υπουργικό συμβούλιο συνολικά παρουσιάζει παρόμοια επίπεδα αποδοχής με εκείνα του προέδρου, αφού μόνο το 13% των ερωτηθέντων εγκρίνει τα πεπραγμένα του, έναντι 80% που αποδοκιμάζει.

Όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα, αυξήθηκαν στο 64% αυτοί που θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, έναντι 59% όσων το πίστευαν στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ το 30% είναι υπέρ της παύσης τους.