Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΧΙΛΗ: Αστυνομικό όχημα παρασύρει και συνθλίβει πάνω σε άλλο όχημα της αστυνομίας διαδηλωτή [VIDEO]

Πηγή: larepublica.pe


Η ακριβής στιγμή που το άτομο συνθλίβεται από το όχημα της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Χιλή καταγράφηκε σε βίντεο.

Στο μάτι του κυκλώνα για άλλη μια φορά οι "Carabineros" της Χιλής μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα την Παρασκευή, που δείχνει την ακριβή στιγμή κατά την οποία ένα από τα οχήματά τους παρασύρει και συνθλίβει έναν διαδηλωτή πάνω σε ένα άλλο αστυνομικό όχημα.

Πρόκειται για ένα “zorrillo” (αύρα) το οποίο παρασύρει και συνθλίβει τον άνθρωπο πάνω σε ένα άλλο όχημα ρίψης δακρυγόνων, στη διάρκεια μίας ακόμη ημέρας διαδηλώσεων στην εμβληματική πλατεία Baquedando που έχει βαφτιστεί σε “Ppaza de la Dignidad” (Πλατεία της Αξιοπρέπειας). 

Το βίντεο έγινε ταχύτατα viral στα κοινωνικά δίκτυα και οι αντιδράσεις ήταν συντριπτικές. "Κοιτάξτε, αυτή είναι η δημοκρατία του Piñera", αναφερόμενοι στον πρόεδρο της Χιλής, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει χάσει τη δημοτικότητά του. 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου, αρχικά κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό του Σαντιάγκο και στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στο σύστημα που είχε η Χιλή εδώ και δεκαετίες και το οποίο θεωρούν ότι περιλαμβάνει μεγάλη ανισότητα. 

Την Παρασκευή, χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν με φράγματα και εγκαταστάθηκαν γύρω από την Plaza Italia, το σημείο μηδέν της κοινωνικής έκρηξης στη Χιλή,  σε μια προσπάθεια των αρχών να απενεργοποιήσουν τις πιο σοβαρές διαμαρτυρίες των τελευταίων τριών δεκαετιών. 

Η Plaza Italia είναι μια στρογγυλή πλατεία που χωρίζει το κέντρο της Χιλιανής πρωτεύουσας από τις πιο πλούσιες γειτονιές και αποτέλεσε το επίκεντρο αυτής της κρίσης, η οποία έχει κοστίζει τη ζωή τουλάχιστον 24 ατόμων, εκτός από την πρόκληση χιλιάδων τραυματιών και μεγάλου αριθμού καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Και η πλειοψηφία των κατηγοριών που διατυπώνουν οι (κοινωνικές) οργανώσεις είναι για τους “Carabineros”, τους οποίους αξιολογούν ως καταπιεστικούς πράκτορες του κράτους της Χιλής.