Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Χιλιάδες Mapuche στους δρόμους σε συμπαράσταση στο λαό της Χιλής


Οι περιοχές, οι οργανισμοί και οι κοινότητες του Meli Witxan Mapu, που βρεθήκαμε σήμερα για να πορευτούμε στο Temuco, κάνουμε γνώστό στην κοινή γνώμη των Μαπούτσε, της Χιλής και όλου του κόσμου τα εξής:

  • Παρά την ένταση της βροχής, περίπου 10.000 αδελφοί και αδελφές μας δώσαμε μια μεγάλη έκφραση ενότητας στη δράση. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και να είμαστε υπερήφανοι, όχι μόνο για την προσπάθεια να φτάσουμε εδώ παρά τους ελέγχους και την παρενόχληση της αστυνομίας σε διάφορα σημεία της διαδρομής για το Τemuco, αλλά κυρίως γιατί σε αυτή την προσπάθεια εκφράστηκε μια πραγματική επανένωση γενεών και η υπάρχουσα πολυμορφία του λαού μας. Καλούμε κάθε Μαπούτσε να είναι σε επιφυλακή και κινητοποίηση στην περιοχή του και να παρακολουθεί τις εκκλήσεις που προέρχονται από αυτόν τον Xawün ή τον ενωτικό χώρο Wallmapu. 

  • Έχουμε κατά πολύ επιτύχει τον αντικειμενικό στόχο, ο οποίος είναι να παρέχουμε μαζική και ισχυρή υποστήριξη στους Χιλιανούς που υφίστανται την καταστολή και την ποινικοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αποκαλύπτοντας το άσχημο πρόσωπο των επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν τους πολιτικούς να καταπιέζουν τον ίδιο τον λαό τους μέσω ενός Πινοσετικού Συντάγματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβεβαιώνουμε ότι ούτε τα «κοινωνικά πακέτα» ούτε οι «αλλαγές των υπουργών» μπορούν να αποκαταστήσουν τη δομική ασθένεια των ανισοτήτων και των αδικιών που ζουν οι Χιλιανοί και οι Μαπούτσε. Επομένως, στηρίζουμε την ιδέα ενός νέου Συντάγματος στο οποίο όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι αυτόχθονες λαοί θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν πλήρως τα συλλογικά μας δικαιώματα. Ως Μαπούτσε, αγωνιζόμαστε επίσης για να ξεπεράσουμε τις ίδιες τις δικές μας αντιφάσεις, προσπάθεια που αντανακλάται στο παρών κάλεσμα. 


  • Τέλος, μετά από αυτή την ιστορική κινητοποίηση, οι Μαπούτσε πλησιάσαμε περισσότερο τον δικό μας στόχο, την αυτονομία την αυτοδιάθεση, την επιστροφή των εδαφών μας, με ευρεία υποστήριξη από τον λαό της Χιλής. Διαδικασία στην οποία η γλώσσα Mapuzugun κατέχει κεντρική θέση. Στόχο για τον οποίο πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε στις επόμενες συναντήσεις, χωρίς αρχηγικές φιλοδοξίες ή μεσσίες. 
MARICHIWEW!!!
Organizaciones, lof, territorios y comunidades Mapuche del Meli Witxan Mapu
Comunicaciones PuLofMapuXawün