Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

“Cocalero” ηγέτης πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της Βολιβίας (+video)


Ο Ανδρόνικο Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος του συντονιστικού των έξι ομοσπονδιών καλλιεργητών κόκας του Τρόπικο της Κοτσαμπάμπα, εμφανίζεται σήμερα (29/11) ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της Βολιβίας του Κινηματος προς το Σοσιαλισμό (MAS). 

Σε μια συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnic, όπου αναφέρονται τα ονόματα των υποψηφίων της δεξιάς στις επόμενες εκλογές, που θα επακολουθήσουν μετά το πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες, ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αν έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες. 


Ο 30χρονος κοκαλέρο ηγέτης είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, αναφέρεται ως «κληρονόμος» του πρώην προέδρου ή του «πιο έμπιστου ανθρώπου του Μοράλες στο μεγαλύτερο του προπύργιο», αναφέρει το ρώσικό πρακτορείο. 

Ο Ροντρίγκες επισημαίνει ότι παρόλο που τον βλέπουν ως πιθανό υποψήφιο, τίποτα δεν έχει καθοριστεί, καθώς ήδη διεξάγονται οι περιφερειακές συνεδριάσεις (του MAS). 

Σχετικά με τη νέα ανασυγκρότηση του MAS, τη δομή του και τους ηγέτες του, «πολλά θα εξαρτηθούν από την έγκριση του ίδιου του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είναι και ο ηγέτης του MAS σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε. 

Για την πιθανή υποψηφιότητά του, διαβεβαίωσε ότι κανένα από αυτά δεν ήταν στα σχέδιά του ή στο μυαλό του, επειδή ήταν πιο απασχολημένος στον κοινωνικό αγώνα, στους κρατούμενους, στους διωκόμενους και τους αγνοούμενους. 

«Είναι μια οργανωτική διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί.. Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος. Τελικά, αν με υποστηρίξουν οι κύριες οργανώσεις του MAS σε εθνικό επίπεδο και υπάρχει η έγκριση του Προέδρου Eβο, δεν θα μείνει άλλος δρόμος από το να αναλάβω», υπογραμμίζοντας ότι η στιγμές είναι πολύ δύσκολες και η ευθύνη γι αυτό πολύ μεγάλη. 

Στη περίπτωση που είναι υποψήφιος, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στο εσωτερικό του MAS, όπως η ανασυγκρότηση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών οργανώσεων. 

“ Αυτό είναι ένα μεγάλο καθήκον” [...] το πρώτο και σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ενότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που θα συγκλίνουν και σε εθνικό επίπεδο”. 

Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που έχουν κρατήσει καλή στάση, έχουν δράση καταδίκης του πραξικοπήματος. 

Υπενθύμισε ότι είναι οπαδός του Έβο Μοράλες , ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος των έξι ομοσπονδιών (παραγωγών κόκας) του Τρόπικο της Κοτσαμπάμπα. 

Όσον αφορά τις κατηγορίες της ντε φάκτο κυβέρνησης εναντίον του ότι είναι τρομοκράτης και την διάδοση ότι έχει πεθάνει, είπε ότι δεν είναι κάτι νέο. 

«Το 2001, το 2002 και το 2003 επίσης συνέβησαν αυτά, λέγονταν ότι ο Evo ήταν τρομοκράτης, αυταρχικός, επικίνδυνος, αυτός που εμπόδισε τη χώρα και επετίθετο στη βολιβιανή οικονομία. 'Ελεγαν ότι οι διαδηλώσεις είναι κακό πράγμα και όχι δικαίωμα διαμαρτυρίας 

Ο κοκαλέρο ηγέτης επεσήμανε ότι σήμερα στη Βολιβία δεν υπάρχει ελευθερία, υπάρχει καταπάτηση και περιορισμός δικαιωμάτων και γι αυτό υπάρχουν κινητοποιήσεις. 

Οι πραξικοπηματίες είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα, απειλούν τον λαό και τα υποτιθέμενα εγκλήματα τα ανακάλυψαν για να κατηγορήσουν τους κοινωνικούς ηγέτες. 

Κάλεσε όλα τα κοινωνικά κινήματα στη Βολιβία και τη Λατινική Αμερική να δημιουργήσουν συνθήκες ενότητας, επειδή είναι δύσκολες στιγμές σε πολλά έθνη της περιοχής. 

"Η ενότητα αποτελεί κεντρικό όπλο για τα κοινωνικά κινήματα", κατέληξε ο νεαρός Βολιβιάνος.