Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ανακουφιστικά μέτρα της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής πριν το τέλος του έτους

Πηγή: prensa-latina.cu

Ο Αργεντινός πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες, ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της κυβέρνησής του με μια δέσμη μέτρων που θα στείλει στο Κογκρέσο και συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς όφελος αρκετών τομέων που βρίσκονται σήμερα σε κρίση.

Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη καθήκοντος, προχώρησε ήδη στη μείωση των φαρμάκων κατά 8%, ένα επίδομα για τους συνταξιούχους και ένα άλλο για το λεγόμενο Καθολικό Επίδομα ανά Παιδί (AUH), και ελπίζει να ανακοινώσει ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες πριν από το τέλος του έτους.

Για τους συνταξιούχους καθώς και για τους δικαιούχους του AUH, θα υπάρξει μια ανάσα ύψους 5.000 πέσος (περίπου 75 δολάρια στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για το τέλος του έτους, ανακοινώνοντας επίσης την επόμενη διανομή της κάρτας τροφίμων και πάγωμα των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Όσον αφορά τα φάρμακα, μετά από διαπραγμάτευση με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, θα μειωθούν οι τιμές κατά 8% σε σχέση με τις αυξήσεις που σημειώθηκαν την 6η Δεκεμβρίου και θα υπάρξει επίσης μια επιπλέον παροχή δωρεάν φαρμάκων για όσους λαμβάνουν την ελάχιστη σύνταξη.

Με πρόθεση να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη και εστιάζοντας στην αναζήτηση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας για την ανάκαμψη της χώρας, σήμερα σε ύφεση, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ποσό μέχρι 6.000 πέσος (περίπου 90 δολάρια) σε κάρτες τροφίμων για οικογένειες με παιδιά μέχρι 6 ετών. Θα υπάρξει επίσης μηνιαίο επίδομα για μητέρες με παιδιά έως 6 ετών ή έγκυες.

Μία από τις ανησυχίες είναι τα τιμολόγια για τις δημόσιες υπηρεσίες, ορισμένα από τα οποία υπέστησαν αύξηση πάνω από 100% με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι τιμές θα παγώσουν μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Σε συνέντευξη την προηγούμενη μέρα στο κανάλι Telefe, ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα ξεκινήσει αυτό που έχει ονομάσει ως Διατροφικό Σχέδιο (Plan Alimentar), το σχέδιο κατά της πείνας. «Πρόκειται για ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο κάθε γυναίκα με εγκυμοσύνη 3 μηνών ή που έχει παιδιά έως 6 ετών, θα της δώσουμε 4.000 πέσος το μήνα εάν έχει ένα παιδί και 6.000 εάν έχει δύο ή περισσότερα παιδιά», διευκρίνισε.

Σχετικά με τις τιμές των λογαριασμών, είπε ότι δεν θα αυξηθούν και αναμένουν να τερματιστεί η «δολαριοποίηση» (σταθερή ισοτιμία του πέσο με το δολάριο). «Δεν θα εφαρμόσουμε αυξήσεις και θα δώσουμε μέχρι τις 30 Ιουλίου χρόνο για να επαναπροσδιοριστεί η έννοια των λογαριασμών», είπε.