Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Εξάντληση των αποθεμάτων δακρυγόνων στη Χιλή και αγορά από τη Βραζιλία

Πηγή: Prensa-latina.cu

Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης τους εναντίον των κοινωνικών κινημάτων από τις 18 Οκτώβρη, οι χιλιανές αστυνομικές δυνάμεις σήμερα έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα δακρυγόνα και χρειάστηκε να αγοράσουν νέες ποσότητες στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera, οι αστυνομικές δυνάμεις (carabineros) έχουν λάβει οδηγίες να τα χρησιμοποιήσουν «με αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουν τον θεμιτό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διάλυση των εκδηλώσεων που δεν είναι ειρηνικές και την αναλογικότητα ως πρωτόκολλο για τη χρήση βίας».


Προσθέτει ότι η διεύθυνση επιμελητείας της υπηρεσίας αποφάσισε να «βάλει δελτίο» στη χρήση δακρυγόνων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σώμα των Carabineros προέβη σε περιορισμένη αγορά φυσιγγίων εκτοξευτήρων αερίων από την βραζιλιάνικη εταιρεία Condor, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη διαταγή περί βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητάς τους και όχι σπατάλης τους.

Η χρήση των δακρυγόνων αυξήθηκε επίσης αφού η ανώτατη διοίκηση των Carabineros ανέστειλε προσωρινά τη χρήση τυφεκίων κατά των ταραχών λόγω των σοβαρών τραυματισμών που προκλήθηκαν από τα σφαιρίδια σε εκατοντάδες άτομα, πολλά από αυτά με μη αναστρέψιμες βλάβες στα μάτια.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάστηκαν επίσης οι καταγγελίες ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά από την άμεση επαφή με δακρυγόνα.

Η πιο ατυχής περίπτωση είναι αυτή της Φρανσίσκα Καμπιλάι, 36 ετών, που χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο που της προκάλεσε απώλεια όρασης και στα δύο μάτια.

Η επίθεση στη γυναίκα συνέβη ενώ περίμενε λεωφορείο για να πάει στη νυχτερινή βάρδια στο χώρο εργασίας της. Δεν συμμετείχε σε καμία διαδήλωση και δέχθηκε άγρια επίθεση από την αστυνομία.