Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Η Αβάνα δεν ήταν Κίτο του Εκουαδόρ... ούτε Σαντιάγο της Χιλής

Πηγή: cubainformacion


Η Αβάνα δεν ήταν Κίτο... ούτε Σαντιάγο της Χιλής. Η Κούβα χωρίς αμφιβολία δεν είναι μια χώρα συνηθισμένη, δηλαδή υπάκουη στις συνταγές των σοφών της οικονομίας που γράφουν στον τύπο. 


Από τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εφαρμόσει 179 νέα μέτρα που ενισχύουν τον οικονομικό κλοιό στο νησί μεταξύ αυτών έναν ναυτικό αποκλεισμό επιλεκτικό στα καύσιμα που φθάνουν στη χώρα. 

Από τις αρχές Σεπτέμβρη ο κουβανός πρόεδρος Μιγέλ Ντίας Κανέλ εξήγησε τηλεοπτικά με μεγάλη λεπτομέρεια πώς είχε λειτουργήσει η δίωξη στις ναυτιλιακές εταιρίες εκ μέρους του Λευκού Οίκου από πλοίο σε πλοίο, από χώρα σε χώρα, και ζήτησε τη συνεργασία όλου του κουβανικού λαού απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση. Για εβδομάδες η χώρα λειτουργούσε με μόλις 60% των απαραίτητων καυσίμων. Περιορίστηκαν οι μεταφορές, η βιομηχανική παραγωγή και ο φωτισμός. 

Αλλά δεν αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης ούτε άλλων προϊόντων, δεν υπήρξαν νεοφιλελεύθερες προσαρμογές ούτε κοινωνικές περικοπές σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Στην κουβανική πρωτεύουσα, για παράδειγμα, η αστυνομία βοήθησε στις δημόσιες μεταφορές δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες, ούτε καταστολή, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε ελεύθεροι σκοπευτές. 

Συνοψίζοντας, η Αβάνα δεν ήταν ούτε Κίτο ούτε Σαντιάγο της Χιλής έτσι λοιπόν η Κούβα δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα και ακόμα λιγότερο υπάκουη.