Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ και το FBI εκπαίδευσαν τους πραξικοπηματίες της Βολιβίας

Πηγή: Prensa Latina

Απονομή διπλωμάτων βολιβιανών στρατιωτικών
από τη σχολή SOA/WHINSEC
Αρκετοί από όσους έχουν καταδειχθεί σήμερα ως βασικοί συνωμότες του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε εναντίον του συνταγματικού προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, εκπαιδεύτηκαν από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων.

Λεπτομέρειες βγήκαν στο φως σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Grey Zone και που προστίθεται στις αναφορές που αποκαλύφθηκαν εδώ σχετικά με την ευθύνη της Ουάσινγκτον στο πραξικόπημα της 10ης Νοέμβρη, που ανάγκασε σε παραίτηση τον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο αυτού του έθνους των Άνδεων και της Αμαζονίας.

Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό υλικό, οι κορυφαίοι βολιβιανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί πέρασαν από τη λεγόμενη «Σχολή των Αμερικών» (School of the Americas - SOA), γνωστή από το 2001 ως Ινστιτούτο Δυτικού Ημισφαιρίου για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια (WHINSEC).

Εκείνοι που υποστήριξαν το πραξικόπημα, σύμφωνα με το κείμενο, συμμετείχαν σε ένα «πρόγραμμα ανταλλαγής αστυνομικών» που ονομάζεται APALA, το οποίο σχεδιάστηκε για να «οικοδομήσει σχέσεις μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και των αξιωματούχων αυτών των οργανισμών στα κράτη της Λατινικής Αμερικής».

Παρά την επιρροή του, ή ίσως εξαιτίας της, το πρόγραμμα έχει λίγη δημοσιότητα, παρατήρησε η έκθεση.

Ο ρόλος των στρατιωτικών και αστυνομικών που εκπαιδεύτηκαν από την Ουάσινγκτον ήταν θεμελιώδης για να επιταχυνθεί η λεγόμενη αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, διευκρίνισε το άρθρο του Jeb Sprague με τίτλο «Κορυφή του Πραξικοπήματος στη Βολιβία», εκπαιδεύτηκε από τις ΗΠΑ στη Σχολή των Αμερικών και προγράμματα του FBI.

Θεώρησε ότι η συνωμοσία πραξικοπήματος δεν θα μπορούσε να επιτύχει χωρίς την έγκριση αυτών των στρατιωτικών και αστυνομικών διοικητών, πολλοί από τους οποίους «προετοιμάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν για την εξέγερση».

Ηχητικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι πραγματοποιήθηκε συγκεκαλυμμένος συντονισμός μεταξύ των εν ενεργεία και των προηγούμενων αρχηγών της αστυνομίας, του στρατού και της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν το πραξικόπημα, όπως έδειξε το υλικό.

Ακούστηκε επίσης ότι οι συνωμότες θα είχαν την υποστήριξη του εν ενεργεία και του πρώην προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν  Ντούκε και Άλβαρο Ουρίβε, αντίστοιχα, και ιδιαίτερα του νεοφασίστα προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο. Αναφέρθηκαν επίσης τα ονόματα των ακροδεξιών γερουσιαστών των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο, τους οποίους "ακούει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα του δυτικού ημισφαιρίου".

Πριν από την παραίτηση του Έβο, ο διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων, Ουίλιαμς Κάλιμαν (φωτό αριστερά), "πρότεινε" στον πρόεδρο να παραιτηθεί και τμήματα της αστυνομίας είχαν στασιάσει.

Παρόλο που ο Καλίμαν φαίνεται να είχε προσποιηθεί πίστη στον Μοράλες τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν μόνο παράγοντας του πραξικοπήματος, αλλά έχει την δική του ιστορία στην Ουάσινγκτον, όπου υπηρέτησε για λίγο ως στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Βολιβίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, θύμισε η σελίδα The Gray Zone.

Ο Κάλιμαν ήταν «απόφοιτος» της Σχολής των Αμερικών το 2003. Μόλις 72 ώρες μετά το πραξικόπημα εισέπραξε την ανταμοιβή του: ένα εκατομμύριο δολάρια και έφυγε για να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός του Κάλιμαν, τουλάχιστο άλλοι πέντε πρωταίτιοι του πραξικοπήματος ήταν απόφοιτοι της SOA: o πρώην δήμαρχος της Κοτσαμπάμπα και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, ένας στρατηγός και τρεις συνταγματάρχες.

Για τους ιστορικούς τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το μέχρι πρότινος School of the Americas – με έδρα στο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια - έχει το προηγούμενο να είναι λίκνο των πραξικοπηματιών της περιοχής της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960, 1970 και 1980.