Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ο Μπέρνι Σάντερς μιλάει ξεκάθαρα για τη Βολιβία: "Αυτό λέγεται πραξικόπημα"

Πηγή: pagina12.com.ar

«Κατά τη γνώμη μου αυτό λέγεται πραξικόπημα». Έτσι μιλάει ο Μπέρνι Σάντερς, ένας από τους κύριους υποψήφιους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια σαφήνεια με την οποία δεν μιλάνε πολλά μέσα ενημέρωσης, όταν αναφέρονται στα τελευταία γεγονότα στη Βολιβία.

Ο Σάντερς έκανε τις δηλώσεις αυτές στον δημοσιογράφο Χόρχε Ράμος της Univisión. Αυτά ήταν τα λόγια του:


«Πιστεύω ότι ο Μοράλες έκανε μια πολύ καλή δουλειά για να ανακουφίσει τη φτώχεια και να δώσει στους αυτόχθονες της Βολιβίας μια φωνή που δεν είχαν πριν. Μπορούμε να συζητήσουμε αν έπρεπε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία και αν αυτό ήταν σωστό. [...] Αλλά τελικά ήταν οι στρατιωτικοί που παρενέβησαν στη διαδικασία και του ζήτησαν να φύγει. Όταν οι στρατιωτικοί παρεμβαίνουν, Χόρχε, κατά τη γνώμη μου αυτό λέγεται πραξικόπημα». 

Ο Σάντερς μίλησε ήδη για «πραξικόπημα» στις 11 του μηνός στο λογαριασμό του στο Twitter: «Με ανησυχεί πολύ αυτό που φαίνεται να είναι πραξικόπημα στη Βολιβία [...] Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν τον τερματισμό της βίας και να στηρίξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», δήλωσε.

Ο Έβο Μοράλες απάντησε αυτή τη Δευτέρα από το λογαριασμό του στο Twitter, ευχαριστώντας τον για τα λόγια του: «Τον χαιρετισμό και την ευγνωμοσύνη μου στον αδελφό Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ξεχωρίζει τη δουλειά μας για τη μείωση της φτώχειας και καταγγέλλει το πραξικόπημα στη Βολιβία. Η διεθνής κοινότητα απαιτεί την επιστροφή της Βολιβίας στη δημοκρατία».