Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019

Ραδιοφωνική ανασκόπηση - 4/11/2019


Στην εκπομπή "Με του κόσμου τις ειδήσεις" στη συχνότητα της EΡΤ Οpen

Κούβα
Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Δημοκρατία και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, πραγματοποιήθηκε 1-3 Νοέμβρη στην Αβάνα. Διοργανώθηκε από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών και το Κεντρικό Συνδικάτο Εργαζομένων Κούβας. 

Η συνάντηση είχε στόχο να αποτελέσει μια πραγματική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της σημερινής αντεπαναστατικής επίθεσης του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, στην αναζήτηση της πιο ευρείας δυνατής ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς της περιοχής και στην ενίσχυση της στρατευμένης αλληλεγγύης με τις δίκαιες υποθέσεις που υπερασπίζονται οι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Συμμετείχαν πάνω από 1200 αντιπρόσωποι, από 95 χώρες.

Παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός του Σαν Βισέντε & Γραναδίνας, ο πρώην Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων της Λ.Α. και αντιπρόεδροι αδελφών κομμάτων, εκπρόσωποι σημαντικών μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων, οργανώσεων αλληλεγγύης, καθώς και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου. Από την Ελλάδα συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. 

Από πλευράς κουβανικής εκπροσώπησης, προέδρευσε της Συνάντησης ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, Δεύτερος γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΚ. Παρόντες επίσης ο Εστέμπαν Λάσο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και του Συμβουλίου του Κράτους, μέλη του Πολιτικού Γραφείου, του Κράτους, της Κυβέρνησης, ο Γραμματέας του Κεντρικού Συνδικάτου Κούβας, η Ένωση Νέων Κομμουνιστών, μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις της Κούβας. 

Στην έναρξη των εργασιών τονίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να αγωνιστούμε ενωμένοι για έναν καλύτερο κόσμο. Μόνο η ενότητα θα μας οδηγήσει στη νίκη απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Στο άνοιγμα του, ο Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, τόνισε: «Δεν υπάρχει καλύτερο βήμα για να δηλώσουμε ότι η Κούβα δεν θα παραιτηθεί ποτέ, ούτε και θα προδώσει την αλληλεγγύη με τους υπόλοιπους λαού του κόσμου». «Θα συνεχίσουμε να καλούμε όλες τις έντιμες πολιτικές δυνάμεις του πλανήτη να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγώνων και της πολιτικής, τη δολοφονία κοινωνικών ηγετών, τις πρακτικές που επιδιώκουν την άρνηση της έννοιας της δικαιοσύνης των λαϊκών εξεγέρσεων». Ο Μπρούνο Ροντρίγκες, υπουργός εξωτερικών, στην παρέμβασή του, τόνισε: «Ενώνουμε την συσσωρευμένη εμπειρία με στόχο ο στρατευμένος κόσμος της αριστεράς να έχει συνείδηση της πορείας της ενότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη». 

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν σε θεματικές ενότητες, με πιο σημαντικές την αλληλεγγύη με την Κούβα, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία μέτρα Τραμπ, το θέμα του πολιτιστικού και μιντιακού πολέμου, τις προκλήσεις της αριστεράς μπροστά στο σημερινό περιφερειακό σκηνικό και την ιμπεριαλιστική επίθεση κ.α. 

Ξεχωριστή στιγμή, όταν παραδόθηκαν στην εκπρόσωπο του Κόμματος των εργαζομένων της Βραζιλίας οι πάνω από 2 εκατομμύρια υπογραφές του κουβανικού λαού στην καμπάνια για την απελευθέρωση του Λούλα, που μαζεύτηκαν μόλις σε 13 ημέρες.

Ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες ολοκλήρωσε στις 30 Οκτώβρη την περιοδεία, που είχε ξεκινήσει από τις 20 του μηνός, σε χώρες της Ευρώπης, με πρώτο σταθμό την Ιρλανδία. Συνέχισε με την Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν, όπου πήρε μέρος και στην 18η Συνάντηση Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων χωρών και ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του με τελευταίο σταθμό την Ομοσπονδία της Ρωσίας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών του νησιού, υπήρξε πλήρης σύμπνοια σχετικά με θέματα της διεθνούς ατζέντας. Επίσης, εκφράστηκε η άνευ όρων υποστήριξη της Ρωσίας στον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό και την καταδίκη των μέτρων Τραμπ, για να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στην Κούβα. Ο Ντίας Κανέλ από πλευράς του καταδίκασε τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και τις προσπάθειες να φέρουν πιο κοντά στα σύνορά της, τις νατοϊκές δυνάμεις. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ζωτικής σημασίας συμμετοχή των ρώσων επιχειρηματιών στην Ειδική Ζώνη του Μαριέλ στον τομέα της Βιομηχανίας και της Ενέργειας. Αναγνώρισε την ζωτική στήριξη της Ρωσίας στο πρόγραμμα εκμοντερνισμού των σιδηροδρόμων και μίλησαν για τις συναλλαγές με ρούβλια στον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό μεταξύ των δύο χωρών. 

«Είμαστε στην καλύτερη στιγμή των τελευταίων 20 χρόνων» δήλωσε ο Ντίας Κανέλ.

Αργεντινή
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήσαμε μια αυξημένη ζήτηση σε δολάρια. Μπροστά στον κίνδυνο να συνεχιστεί αυτό και αυτήν την εβδομάδα αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τον έλεγχο» είπε ο Γκουίδο Σαντλέρις, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής επέβαλλε αυστηρό έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος την προηγούμενη Δευτέρα για να διατηρήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, την αμέσως επόμενη μέρα από την εκλογή του Αλμπέρτο Φερνάντες στις Προεδρικές εκλογές. «Μειώσαμε στα 200 δολάρια μηνιαίως, το ποσό που μπορεί να αγοράσει κάποιος για αποταμίευση» είπε ο Πρόεδρος της Τράπεζας και συμπλήρωσε: «Είναι κρίσιμο θέμα η διατήρηση της ηρεμίας στην οικονομία και γι’ αυτό αναζητούμε τρόπους για την προστασία των αποθεμάτων».

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος τώρα, Αλμπέρτο Φερνάνντες, θα επισκεφτεί αυτήν την Δευτέρα το Μεξικό σε συνάντηση με τον ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του νέου προέδρου και θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα.

Η νέα κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της στις 10 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να αντιμετωπίσει την σοβαρή κοινωνικο οικονομική κρίση που άφησε πίσω της η δεξιά Κυβέρνηση Μάκρι.

Βολιβία
Μπροστά στις πράξεις βίας που έχουν καταγραφεί στην Βολιβία από τμήματα της αντιπολίτευσης, η Συμμαχία των Κοινωνικών Οργανώσεων των Γυναικών για την Πολιτιστική και Δημοκρατική Επανάσταση, κάλεσε αυτήν την Παρασκευή σε πορεία ενάντια στο μίσος και τον ρατσισμό.

Θυμίζουμε ότι μετά τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στη χώρα που ανέδειξαν νικητή με 47,08% τον τωρινό πρόεδρο Έβο Μοράλες, τμήματα της αντιπολίτευσης προωθούν την βία στη χώρα.

Με μνμ του στο Τουίτερ ο βολιβιανός Πρόεδρος είπε: «Η ενότητα και η αξιοπρέπεια του λαού είναι πιο δυνατές από τις πρακτικές πραξικοπήματος και τις επιθέσεις ρατσισμού και διακρίσεων με στόχο τους πιο ταπεινούς. Ενωμένοι θα διαφυλάξουμε τα μεγάλα επιτεύγματα της αγαπημένης μας Βολιβίας και θα υπερασπιστούμε ειρηνικά και δημοκρατικά αυτό το πολιτικό πρόγραμμα της απελευθέρωσης».

Επίσης, περίπου τριάντα ειδικοί τεχνικοί του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ξεκίνησαν αυτήν την Πέμπτη αυτοψία των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών, μετά από αίτημα της Βολιβιανής κυβέρνησης, με στόχο να επαληθεύσουν την διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και χωρών όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία.

«Θα σεβαστούμε τα συμπεράσματα, την έκθεση του ΟΕΑ και των χωρών που συμμετέχουν. Ελπίζουμε να είναι μια τεχνική και νομική έκθεση και όχι πολιτική» δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας.

Βενεζουέλα
Αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ πιέζουν για την εφαρμογή κυρώσεων ενάντια στην Ισπανία, επειδή προσφέρει οικονομική στήριξη στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο Μπλούμπμπεργκ αυτήν την Παρασκευή.

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών αφορούν την Τράπεζα της Ισπανίας και άλλες μονάδες όπου έχουν κατατεθεί χρήματα της Βενεζουέλας. Προειδοποιούν δε ότι «η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα» θα πρέπει «να αποφύγει τον κίνδυνο κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας εμπορικών σχέσεων με τον Μαδούρο». Παρόλα αυτά δεν αναμένεται κάποια κίνηση πριν τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία. Σε πρόσφατη συνάντηση στη Μαδρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε θέματα Βενεζουέλας, Έλιοτ Άμπραμς πίεσε την ισπανική κυβέρνηση να παγώσει τις κινήσεις της Βενεζουέλας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας σε ανακοίνωσή του αρνείται ότι έχει επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση από πλευράς ΗΠΑ, σε σχέση με την Βενεζουέλα.

Χιλή
Κατατέθηκε η πρώτη δικαστική προσφυγή εναντίον του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα και του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την αγωγή υπέβαλλαν η κοινωνική ακτιβίστρια Ροξάνα Μιράντα και η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μόνικα Αράγια, με την εποπτεία του δικηγόρου Ρουμπέν Χερές Ατένας, στο Σαντιάγο.

Το κατηγορητήριο επισημαίνει την γενικευμένη επίθεση εκ μέρους των κατηγορουμένων εναντίον πολιτών, όπως εκδηλώθηκε με την εγκαθίδρυση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και την εντολή του Πινιέρα και του Τσάντγουικ στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν, ενάντια στους διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, Σέρχιο Μίκο, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με ομάδα παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Κάναμε γνωστά τα αποτελέσματα της παρατήρησής μας σε νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα και όπου έλαβαν χώρα οι διαδηλώσεις, καθώς και για τις καταγγελίες και δικαστικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Αναπτύξαμε την δική μας οπτική σχετικά με την πολιτική διαδικασία των τελευταίων ημερών», είπε ο Μίκο.

Σαν Ινστιτούτο, ανέφερε, έχουμε καταγράψει την ύπαρξη υπερβάσεων από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων και έχουν κατατεθεί, από την έναρξη των διαδηλώσεων μέχρι και τις 30 Οκτώβρη, 167 αγωγές: 5 για δολοφονία, 120 για βασανιστήρια, από τις οποίες οι 18 αφορούν βιασμούς, κ.α. Έχουν καταγραφεί 4.316 συλλήψεις στα αστυνομικά τμήματα και 1035 τραυματίες σε νοσοκομεία.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στην Χιλή στις 28 Οκτώβρη και θα παραμείνει μέχρι τις 22 Νοέμβρη, όπου θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές, συλλέγοντας στοιχεία για το αν παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Από πλευράς κινήματος τώρα, το Ενωτικό Κεντρικό Συνδικάτο Εργαζομένων της Χιλής είχε εξαγγείλει πρόγραμμα κινητοποιήσεων για το Σ/Κ που θα κορυφωθεί με την «Σούπερ Δευτέρα» όπως την ονομάζουν, δηλ. σήμερα.

Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να επαναφέρει την κανονικότητα σε σχέση με το λαϊκό κίνημα, το Κεντρικό Συνδικάτο Εργαζομένων κάλεσε για την συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτώντας την εκπλήρωση των αιτημάτων του.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η Σούπερ Δευτέρα θα αποτελείται από τις εξής δράσεις: στις 12.00μ. θα υπάρξουν συγκεντρώσεις στα βουλευτικά γραφεία, ειδικά των κομμάτων της δεξιάς, απαιτώντας να σταματήσει η νομοθετική συζήτηση του προγράμματος που έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση.

Στο Βαλπαραίσο την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το κοινοβούλιο με το ίδιο αίτημα, και στο Σαντιάγο, ταυτόχρονα, καλούν για περικύκλωση του Εθνικού Κονγκρέσου.

Στις 5.00μμ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες στις κεντρικές πλατείες των πόλεων όλων των συνδικάτων και συλλόγων με πανό, πικέτες με τα δέκα σημεία των αιτημάτων των Εργαζομένων της Χιλής.

Στις 5.00 μμ επίσης στο Σαντιάγκο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλάσα Ιτάλια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις και εν μέσω έντονης καταστολής από πλευράς των Καραμπινιέρων της Χιλής, διάφορα λαϊκά τμήματα στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και σε άλλες πόλεις της χώρας, σχηματίζουν συνελεύσεις για να διαμορφώσουν μια σειρά κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών προτάσεων και να απαιτήσουν από την Εκτελεστική Εξουσία την σύγκλιση Συντακτικής Συνέλευσης, για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στο κυρίαρχο εθνικό αίτημα : για αλλαγή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που διέπει τη χώρα πάνω από 30 χρόνια και έχει οδηγήσει το έθνος σε μια βαθιά κοινωνική ανισότητα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το κάλεσμα σε διάλογο από τον Πρόεδρο Πινιέρα περιορίζεται στο να συνάψει συμφωνίες με τους επιχειρηματικούς τομείς, αφήνοντας ανέπαφο το σημερινό κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό μοντέλο.

Το κάλεσμα ενισχύθηκε, μετά και την συνένωση στις μαζικές κινητοποιήσεις, τμημάτων των ιθαγενών και πραγματοποιούνται ανοιχτά συμβούλια για τα προβλήματα και τις αντίστοιχες προτάσεις που επιτάσσει η χώρα.

Τα αιτήματα που κατατίθενται, ανάμεσα σε άλλα, είναι: νέο Σύνταγμα και νέα Συντακτική Συνέλευση, νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, προστασία του περιβάλλοντος, εθνικοποίηση δημόσιων και βασικών αγαθών, ποιοτική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, σύστημα δημόσιας υγείας, πρόσβαση στην κατοικία, πραγματική δικαιοσύνη που να ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.

Το Ενωτικό Κεντρικό Συνδικάτο της Χιλής κάνοντας απολογισμό της λαϊκής συμμετοχής στα ανοιχτά συμβούλια της τελευταίας εβδομάδας, ανέφερε ότι σε 73 κοινότητες της Χιλής, πήραν μέρος πάνω από 10.000 άτομα, εν μέσω κινητοποιήσεων, που απαιτούν δομικές αλλαγές στη χώρα.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις, αν και ειρηνικές, καταστέλλονται έντονα στο Σαντιάγκο και σε περιοχές όπως το Βαλπαραίσο και η Κονσεπσιόν. Καταγγέλλεται ότι οι καραμπινιέροι επιτίθενται αδιάκριτα στις κινητοποιήσεις και τις συνελεύσεις κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών.