Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Πρόστιμο εκατομμυρίων στην General Electric εξαιτίας του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Πηγή: Cubadebate.cu

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η εταιρεία General Electric (GE) θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 2.718.581 δολαρίων για υποτιθέμενες παραβιάσεις που σχετίζονται με τον αποκλεισμό της Ουάσιγκτον κατά της Κούβας.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) της εν λόγω ομοσπονδιακής οντότητας ενημέρωσε ότι η βορειοαμερικανική εταιρεία με έδρα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης συμφώνησε να καταβάλει το τίμημα αυτό για λογαριασμό τριών θυγατρικών της (Getsco Technical Services Inc., Bentley Nevada και GE Betz).



Σύμφωνα με το κείμενο, αυτές οι εταιρείες της GE διέπραξαν 289 υποτιθέμενες παραβιάσεις του Κανονισμού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι προαναφερόμενες οντότητες δέχτηκαν πληρωμές που πραγματοποίησε η εταιρεία διύλισης Cobalt για αγαθά και υπηρεσίες που παρέχονται σε πελάτη της GE στον Καναδά «με ισχυρούς ιστορικούς και σύγχρονους οικονομικούς δεσμούς με την κουβανική μεταλλευτική βιομηχανία».

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες έδειξαν ότι ο παλιός καναδός πελάτης της GE είναι μια εταιρεία με ισχυρούς ιστορικούς και σύγχρονους οικονομικούς δεσμούς με την κουβανική μεταλλευτική βιομηχανία, μέσω των εμπορικών της συνεργασιών και κοινοπραξιών με την κυβέρνηση της Κούβας», δήλωσε το OFAC.

Σύμφωνα με το γραφείο, οι εταιρείες της GE ενέκριναν την Cobalt ως τρίτο πληρωτή και, για περίοδο τεσσάρων ετών, «δεν αναγνώρισαν επαρκώς τη σημαντική και ευρέως δημοσιευμένη σχέση μεταξύ της Cobalt και του καναδού πελάτη της και δεν επέδειξαν επαρκή επιμέλεια στις δραστηριότητες των πελατών τους".

Το OFAC αποφάσισε ότι η GE δημοσίευσε οικειοθελώς τις υποτιθέμενες παραβιάσεις και επεσήμανε ότι η ανώτατη χρηματική ποινική κύρωση που εφαρμόζεται σε αυτά τα ζητήματα είναι 18.785.000 δολάρια.

Ειδήσεις σχετικά με την επιβολή προστίμων ή τιμωριών για παραβιάσεις του αποκλεισμού που διατηρούν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας εδώ και 60 περίπου χρόνια είναι συχνές κάτω από οποιαδήποτε βορειοαμερικανική κυβέρνηση και, σε πολλές περιπτώσεις, δείχνουν τον εξωεδαφικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής.

Άλλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φέτος εξαιτίας του αποκλεισμού έπληξαν τις εταιρείες Expedia Group, Hotelbeds USA και Cubasphere και του ιταλικού τραπεζικού ομίλου Grupo UniCredit.



Σχόλιο Prensa Rebelde: Ένα χοντροκομμένο παράδειγμα για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πώς λειτουργεί ο οικονομικός αποκλεισμός κατά της Κούβας. Έστω ότι o Σαμ (κράτος ΗΠΑ) δεν πάει  καθόλου τον Χοσέ (κράτος Κούβας), και λέει σε όλους τους φίλους του ότι θα τους πάρει ο διάολος αν διατηρούν σχέσεις με τον Χοσέ. Μετά από 5 χρόνια, μαθαίνει ότι ο φίλος του ο Τζακ (General Electric) δέχτηκε λεφτά από τον φίλο του τον Φίλιπ (Cobalt) για λογαριασμό ενός συνεταίρου του Τζακ, που είχε... παλιές αλλά και πρόσφατες σχέσεις με τον Χοσέ. Μετά απ' αυτό ζητά ένα σωρό λεφτά από τον Τζακ για να συνεχίσει να τον έχει φίλο. Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δεν είναι τόσο για τον Τζακ να πληρώσει, μιας και είναι πάμπλουτος, όσο για τον Χοσέ, που ζορίζεται και επιπλέον - λόγω της εκδικητικής στάσης του Σαμ - δυσκολεύεται να βρει φίλους και συνεταίρους για να επιβιώσει.