Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία της Ουρουγουάης

Πηγές: Telesur, El País

Εκτός από την Αργεντινή, προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν την προηγούμενη Κυριακή και στην Ουρουγουάη. Το αποτέλεσμα ήταν νίκη του Frente Amplio, με τον υποψήφιό του, τον 62χρονο μηχανικό Ντανιέλ Μαρτίνες να λαμβάνει 39,2%. Μην πετυχαίνοντας ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να αναμετρηθεί στις 24 Νοέμβρη ξανά με τον επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, τον 46χρονο Λουίς Λακάγιε, που έλαβε 28,6%.

Παρά το προβάδισμα, το κεντροαριστερό μέτωπο που βρίσκεται επί 15 χρόνια στην εξουσία έχασε 6% από τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του 2015. Επιπλέον, οι επικεφαλής του τρίτου και του τέταρτου συνδυασμού σε ψήφους, ο οικονομολόγος Ερνέστο Τάλβι (12,3% του Partido Colorado) και ο πρώην στρατιωτικός Γκουίντο Μανίνι Ρίος (10,9%) αναμένεται να στηρίξουν τον Λακάγιε στο δεύτερο γύρο.

Ο Μαρτίνες επενδύει στο προφίλ προσώπου μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, έχοντας προηγουμένως χρηματίσει υπουργός Βιομηχανίας και δήμαρχος του Μοντεβιδέο, ενώ ο νεότερος Λακάγιε είναι γόνος οικογένειας πολιτικών του δεξιού Partido Nacional.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο τέταρτος σε ψήφους Μανίνι ήταν πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού που καθαιρέθηκε πριν ένα χρόνο από τον νυν πρόεδρο του Frente Amplio, Ταβαρέ Βάσκες, λόγω δηλώσεων του σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δικτατορίας (1973-1984). Το γεγονός ότι ένας στου δέκα ουρουγουανούς τον ψήφισε ερμηνεύεται ως ενίσχυση της ακροδεξιάς στη χώρα.