Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Οι δημοσκοπήσεις είναι αποκαρδιωτικές για τον Μάκρι


Πηγή: pagina12.com.ar

του Raúl Kollmann (περίληψη)


Η εφημερίδα Página/12 της Αργεντινής συμβουλεύτηκε δώδεκα ειδικούς στις δημοσκοπήσεις και κανείς δεν βλέπει την παραμικρή πιθανότητα ο πρόεδρος Μάκρι να φτάσει στο δεύτερο γύρο. 

Το σύνθημα του Μαουρίσιο Μάκρι "Θα το γυρίζουμε" (Lo damos vuelta), φαίνεται αδύνατο. Ούτε ένας εμπειρογνώμονας από τους δώδεκα που μίλησε με την Página/12 δεν βλέπει πιθανότητες μιας ανατροπής ή να είναι απαραίτητος ένας δεύτερος γύρος. Η ομόφωνη άποψη είναι ότι η περιοδεία Μάκρι καταφέρνει να εξασφαλίσει μόνο την σίγουρη ψήφο, ειδικά με το φιλί στο γαλάζιο μαντήλι (*) και τις δηλώσεις για το εμπόριο ναρκωτικών ή την ποινική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η διαφορά τείνει να αυξηθεί, όχι να μειωθεί, με τη χώρα στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.


O Hugo Haime είναι κατηγορηματικός. «Ο Μάκρι δεν έχει καμία πιθανότητα να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Το μόνο που είναι σε εκκρεμότητα είναι το επίπεδο της διαφοράς. Οι τελευταίες γνωστές έρευνες δείχνουν ότι αυτή αυξάνεται αντί να μειώνεται».

Ο Eduardo Fidanza συμφωνεί ότι «οι πιθανότητες επανεκλογής του Μάκρι είναι πολύ χαμηλές», με δεδομένο ότι μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων είναι υπέρ του Μάκρι και δύο τρίτα κατά και οι συσπειρώσεις είναι υψηλές και για τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους.

Ο Federico Aurelio βλέπει ότι «οι εκλογικές διαφορές στις προκριματικές εκλογές σχεδόν σφραγίζουν το δρόμο, χωρίς ανάγκη δεύτερου γύρου. Οι ενέργειες της κυβέρνησης και η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης δεν αφήνουν περιθώριο για βελτίωση του ηθικού της κοινωνίας που θα ήθελε το Cambiemos».

O Raúl Timerman υποστηρίζει ότι ο δεύτερος γύρος είναι αδύνατος, γιατί δεν είναι πιθανό οι περονιστές να μην πάρουν 45%. «Ο πρόεδρος εμφανίζεται ως υποψήφιος ενώ ο Αλμπέρτο Φερνάντες κάνει συναντήσεις με συνδικάτα και επιχειρηματίες παίρνοντας κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι ρόλοι αντιστραμμένοι».

Ο Artemio López είναι ακόμα πιο κατηγορηματικός: «Game over, Μαουρίσιο» και εκτιμά ότι στις εκλογές του Οκτώβρη ο συνδυασμός του Αλμπέρτο και της Κριστίνα Φεντάντες θα ξεπεράσει το 50%. 

Ο Alfredo Serrano εκτιμά ότι ο Μάκρι έχει μη αναστρέψιμο πρόβλημα εξαιτίας της χαμηλής αξιοπιστίας του (72%) και του ότι ξυπνά πολλά αρνητικά συναισθήματα απόρριψης και απογοήτευσης. Επιπλέον ο Μάκρι έχει ένα πολιτικό πρόβλημα καθώς δεν είναι σε αρμονία με τα προοδευτικά αισθήματα της κοινωνίας της Αργεντινής σήμερα.

Η Shila Vilker, από την πλευρά της, σχολιάζει ότι η τελευταία περιοδεία του Μάκρι, με το φιλί στο γαλάζιο μαντήλι (*) και τις δηλώσεις για έλεγχο πληθυσμού και διεύρυνση του ποινικού κώδικα είναι μια προσπάθεια να κρατήσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους και να αποφύγει την διασπορά μελών, παίζοντας σε μια περιοχή όπου η κυβέρνηση νιώθει πιο άνετα.




(*) Αναφέρεται σε συμβολική χειρονομία του Μάκρι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην επαρχία Τουκουμάν, όπου φίλησε ένα γαλάζιο μαντήλι, σύμβολο του κινήματος κατά των αμβλώσεων.