Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Eπίσκεψη Μαδούρο στη Ρωσία και έντονη διπλωματική δραστηριότητα της Μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας


Ο πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, έφθασε στη ρωσική πρωτεύουσα για να πραγματοποιήσει μια συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο Πρόεδροι συναντιούνται στη Μόσχα, πρωτεύουσα της ευρασιατικής χώρας, προκειμένου να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ανατολικής Δημοκρατίας της Ουρουγουάης, Rodolfo Nin Novoa, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα αποσυρθεί από την Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Βοήθειας (TIAR), αφού ήταν το μόνο μέλος που αρνήθηκε να ψηφίσει την ενεργοποίηση αυτού του παρεμβατικού μηχανισμού εναντίον της Βενεζουέλας.
Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο διπλωμάτης της Νότιας Αμερικής θεώρησε ότι η απόφαση που πήραν τα κράτη μέλη της Συνθήκης "θέτει ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο σε θέματα διεθνούς δικαίου, ιδίως όσον αφορά τις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της μη παρέμβατικότητας, ανοίγοντας την πιθανότητα ένοπλης παρέμβασης".

***

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων και της συνεργασίας με τις αναδυόμενες δυνάμεις στον κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρεάσα, συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari.

***

Tα μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας προέτρεψε τη Δευτέρα, μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, πρέσβη Vassily A. Nebenzia, τον ΟΗΕ να επιβεβαιώσει την εξουσία του απέναντι στην παράνομη χειραγώγηση και την απόπειρα εφαρμογής της Διαμερικανικής Συνθήκης Αμοιβαίας Συνδρομής (TIAR) για να δικαιολογήσει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά της χώρας της Νότιας Αμερικής.

***

Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι αντιπροσωπείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γουατεμάλας, της Αϊτής, της Παραγουάης, της Ονδούρας και της Δομινικανής Δημοκρατίας ενέκριναν στη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών τη σύγκληση του Οργάνου Διαβούλευσης TIAR, με το επιχείρημα ότι η σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει «αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο» και συνιστά «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στο ημισφαίριο». Με την έγκριση της σύγκλησης του Οργάνου Διαβούλευσης του TIAR, στο πλαίσιο του OAΚ, σχεδιάζεται η χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά της Βενεζουέλας, η οποία αποτελεί κράτος μη συνυπογράφον αυτού του αναχρονιστικού μηχανισμού που μας φέρνει πίσω στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.