Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ελεύθερος ο φερόμενος ως υπεύθυνος του μακελειού στην Αγιοτσινάπα

Πηγή: Telesurtv.net

Ο πρώτος δικαστής της περιφέρειας σε ζητήματα ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων με έδρα στην πολιτεία Ταμαουλίπας, στο βορειοανατολικό Μεξικό, διέταξε την Τρίτη την απελευθέρωση του Χιλντάρδο Λόπες Αστουδίγιο, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στη σφαγή των 43 σπουδαστών της Αγιοτσινάπα το 2014.

Ο Λόπες Αστουδίγιο είναι γνωστός με το ψευδώνυμο "El Gil" (Ελ Χιλ) και φέρεται να ήταν ο ηγέτης των Guerreros Unidos, ο οποίος διέταξε τη δολοφονία των 43 σπουδαστών της Αγιοτσινάπα στην πολιτεία Γκερέρο. Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι αθωώθηκε για το αδίκημα της απαγωγής.


Στην απόφαση για την ποινική υπόθεση 66/2015, απελευθερώθηκαν ακόμα οι Χοακίν Αγούνας Φράνκο "El Omega", Χουάν ντε λα Πουέντε Μεδίνα και Όσκαρ Βελέρος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την τιμωρητέα συμπεριφορά της οργάνωσης εγκλήματος.

Πριν από τη δικαστική απόφαση, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Μιγέλ Αγουστίν Προ Χουάρες", Κέντρο PRODH, εξέφρασε την διαμαρτυρία του αναφέροντας ότι "η απόφαση επιβεβαιώνει τη δικαστική αποτυχία της έρευνας". Επιπλέον, αμφισβητεί ότι οι παρατυπίες και οι παραβιάσεις δικαιωμάτων που άφησε η προηγούμενη μεξικανική προεδρία στη Γενική Εισαγγελία εξακολουθούν να υφίστανται και να βλάπτουν την αποκατάσταση της αλήθειας.

"Παρόλο που η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει κάνει βήματα για την πλήρη εξακρίβωση της τοποθεσίας των σπουδαστών, είναι απαραίτητο να ενεργήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα", καταλήγει η δήλωση του κέντρου PRODH.