Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Περισσότερες από 60 γυναικοκτονίες στο Εκουαδόρ για το τρέχον έτος

Πηγή: Telesurtv.net

Η πλατφόρμα για την παρακολούθηση περιστατικών σεξιστικής βίας, με όνομα Alianza Mapeo, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Εκουαδόρ καταγράφει περισσότερες από 60 γυναικοκτονίες στο τρέχον έτος.

Η Alianza Mapeo, η οποία ενσωματώνει αρκετές οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι από την 1η Φλεβάρη μέχρι τις 8 Αυγούστου, έχουν απαριθμηθεί 62 δολοφονίες γυναικών που διαπράχθηκαν από ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, για το λόγο ότι ήταν γυναίκες.

Τέσσερα από τα θύματα ήταν κολομβιανής εθνικότητας, μια περουβιανή, μια από την Βενεζουέλα και οι υπόλοιπες γεννημένες στον Εκουαδόρ. Η μελέτη της πλατφόρμας αποκάλυψε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά έχουν συμβεί σε Γκουαγιακίλ, Λατακούνγκα, Πιτσίντσα.


Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και γίνονται ακόμη περισσότερο, καθώς 28 από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν είχαν μικρά παιδιά και 8 από αυτές είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενες πριν βρεθούν τα άψυχα σώματα τους.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στο 54% των περιπτώσεων οι θάνατοι προκλήθηκαν από αιχμηρά όπλα, ενώ έγινε γνωστό ότι πέντε από τους δράστες αυτοκτόνησαν και άλλοι τρεις το αποπειράθηκαν.

Όσον αφορά το ηλικιακό εύρος, ένα από τα θύματα ήταν ανήλικος, μόλις 17 ετών, ενώ το μεγαλύτερο έφτανε τα 86 έτη.

Η Λατινική Αμερική είναι μια σημαντική εστία της έμφυλης βίας, καθώς κάθε χρόνο καταγράφεται μεγάλος αριθμός περιπτώσεων γυναικοκτονίας. Για το λόγο αυτό, κάποιες κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις προωθούν πολιτικές και πρωτοβουλίες υπέρ της μείωσης των φόνων γυναικών.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη από το Παρατηρητήριο Ισότητας Φύλου των Ηνωμένων Εθνών, το Εκουαδόρ συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 χωρών με τους υψηλότερους δείκτες γυναικοκτονιών στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, από τον Γενάρη έως τον Ιούλη του 2019, 504 γυναικοκτονίες έχουν καταγραφεί στο Μεξικό σε εθνικό επίπεδο· στη Βολιβία, σημειώθηκαν 66 γυναικοκτονίες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019· από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο της Γυναίκας της Παραγουάης, καταμέτρησε 32 περιπτώσεις από τον Γενάρη μέχρι τον Μάη του τρέχοντος έτους, οι περισσότερες από τις οποίες προκλήθηκαν στα πλαίσια ερωτικής σχέσης.

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL), περισσότερες από 2.795 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην περιοχή κατά το 2017, περίοδο κατά την οποία η Βραζιλία ήταν επικεφαλής στη λίστα με συνολικά 1.133 γυναικοκτονίες, ακολουθούμενη από το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Πολλές φορές, οι γυναικοκτονίες αποτελούν ενδεικτικό στοιχείο για την καθυστέρηση ορισμένων κοινωνιών που διατηρούν ακόμα τους πατριαρχικούς κανόνες και δεν συνάδουν με τις νέες εποχές που χαρακτηρίζονται από την ισότητα των φύλων.

Η φεμινίστρια ακτιβίστρια, υπεύθυνη για το πολιτικό κίνημα της Kuña Pyrenda, Λίλιαν Σότο, επιμένει ότι η φαλλοκρατική και πατριαρχική κουλτούρα που είναι εισηγμένες στις κοινωνίες μας κάνουν να φαίνεται φυσιολογική η αρσενική «ανωτερότητα» και υποδηλώνουν τις γυναίκες ως αντικείμενα που ανήκουν στους άντρες, δικαιολογώντας την τιμωρία προς αυτές.