Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ισπανία επαναλαμβάνει τη θέση της κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 3 του νόμου Χελμς-Μπάρτον

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο εν ενεργεία Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Τζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε σε συνάντηση με τον κουβανό ομόλογό του, Μπρούνο Ροντρίγκες, στα Ηνωμένα Έθνη, την αντίθετη θέση της Ισπανίας στην ενεργοποίηση του Άρθρου 3 του νόμου Χελμς-Μπάρτον.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και οι δύο υπουργοί προσέγγισαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και πολυμερούς ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται σε σημείωμα που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας.


Ο Μπορέλ επανέλαβε την ισπανική θέση σε αντίθεση με την ενεργοποίηση του Άρθρου 3 του νόμου Χελμς-Μπάρτον "που αποθαρρύνει και τιμωρεί το εμπόριο και τις επενδύσεις εταιρειών τρίτων κρατών, προκαλώντας επίσης σοβαρή βλάβη στην ευημερία του πληθυσμού της Κούβας".

Το σημείωμα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση της Ισπανίας και η ΕΕ απορρίπτουν αυτά τα μονομερή εξαναγκαστικά και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου μέτρα και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα υπόλοιπα κράτη μέλη και άλλους διεθνείς εταίρους για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την άμβλυνση αυτής την απόφαση. "

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και οι δύο υπουργοί εξέτασαν επίσης την κρίση στη Βενεζουέλα και «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τη μεσολάβηση της Νορβηγίας και το ενδιαφέρον τους για την επανέναρξη αυτών των συνομιλιών στο προσεχές μέλλον, με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την κρίση εκτός από μια που να προκύπτει από μια πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ βενεζουελανών».

Ο κουβανός υπουργός εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης την πρόσφατη εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το ενεργειακό ζήτημα.

Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν "να συνεχίσουν να εργάζονται για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων".

Με αυτή την έννοια, τον Οκτώβριο, ο υπουργός Μπορέλ θα ταξιδέψει στην Κούβα "για τη διενέργεια διμερών διαβουλεύσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της κυβέρνησης κατά την επίσκεψή του στην Κούβα", προσθέτει το επίσημο σημείωμα.