Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο στην UNEAC


Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός δημιουργός Λουίς Μορλότε Ρίβας ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας (UNEAC) κατά την ημέρα κλεισίματος (30/6) του 9ου Συνεδρίου του οργανισμού.

Με την ευκαιρία, ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού, ο εθνολόγος Μιγέλ Μπαρνέτ, εξελέγη επίτιμος πρόεδρος λόγω της συμβολής του στην κουβανική επαναστατική κουλτούρα με ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο.

«Κατά τη διάρκεια των 22 χρόνων στη διοίκηση της UNEAC, έχω μάθει πολλά πράγματα, έχω δοθεί σε αυτό το έργο και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί για μένα το πιο σημαντικό είναι ο σκοπός που υπερασπιζόμαστε, η μεγάλη επανάσταση που με έφερε μέχρι εδώ», είπε ο Μπαρνέτ.

Ομοίως, ο ποιητής διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ένα διακοσμητικός και θα συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό ασχολούμενος με το Ίδρυμα Φερνάντο Ορτίς και συνεχίζοντας την κληρονομιά του Comandante en Jefe, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Μορλότε Ρίβας μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική δημιουργία στη χώρα της Καραϊβικής, στην ανάγκη να διατηρηθεί η συνοχή μεταξύ των μελών του οργανισμού και την πρόθεση της νέας διοίκησης να σεβαστεί την ιστορική μνήμη και να σχεδιάσει ένα σχέδιο πορείας, σε αρμονία με τη σύγχρονη εποχή.

Ο πρόεδρος της UNEAC επανέλαβε τη δέσμευση των μελών της για την προώθηση του κουβανικού κοινωνικού σχεδίου και τη συνόδευση των κυβερνητικών αλλαγών, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού και του πνευματικού επιπέδου του πληθυσμού.

Το εθνικό διοικητικό συμβούλιο της οντότητας που συγκεντρώνει τους συγγραφείς και καλλιτέχνες του νησιού, αποτελούν ακόμα οι Κορίνα Μέστρε, Μάγδα Ρέσικ, Πέδρο ντε λα Ος και Μάρτα Μπονέτ ως αντιπρόεδροι, καθώς και οι Γκουίντο Λόπες Γκαβιλάν και Σίρα Ρομέρο Ροντρίγκες ως γραμματείς.

Στις εθνικές (θεματικές) ενώσεις εξελέγησαν ως πρόεδροι οι Αλμπέρτο Μαρέρο των συγγραφέων, Λέσβια Βεντ Ντιμουά των εικαστικών καλλιτεχνών, Λούρδες ντε λος Σάντος Μάτος στον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, Ορλάντο Βίστελ στη μουσική και Φρανσίσκο Γκονσάλες στο θέατρο.

Ως τιμητικά μέλη ξεχωρίζουν ονόματα όπως η πρώτη μπαλαρίνα Αλίσια Αλόνσο, ο συνθέτης Λέο Μπρούερ, ο μουσικός Αλφρέδο Ντιες Νιέτο, ο σαξοφωνίστας Σέσαρ Λόπες και ο ιστορικός Εουσέμπιο Λεάλ.

Το εθνικό συμβούλιο του οργανισμού παρέμεινε αποτελούμενο από 120 συγγραφείς και καλλιτέχνες, όπου σημειώνεται ένα ανανεωμένο και ενθουσιώδες προσωπικό, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση του έργου σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ξεχωρίζουν ανάμεσα τους ο συγγραφέας και σύμβουλος του προέδρου των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Άμπελ Πριέτο, η υποδιευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας Βιενγκσάι Βαλντές, ο ζωγράφος Εντουάρντο Ρόκα Σαλασάρ, η σκηνοθέτις Μάριλιν Σολάγια, ο τραγουδιστής Ισραέλ Ρόχας και ο κωμικός Λουίς Ενρίκε Κινιόνες.