Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Σκληρή απάντηση Μαδούρο στην έκθεση Μπατσελέ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα

Πηγή: mppre.gob.ve
(ελεύθερη απόδοση)

Σκληρή η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέ, που παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του οργανισμού με θέμα την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Βενεζουέλα. 

Με μια επιστολή 5 σελίδων που υπογράφηκε στις 11 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης  ως "βαθιά βλαπτικό για την αξιοπρέπεια του βενεζουελάνικου λαού και για την αλήθεια της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα",προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι "δεν ακούστηκε η Βενεζουέλα".


Ο Ν. Μαδούρο ισχυρίζεται στην επιστολή του ότι η έκθεση είναι γεμάτη "ψευδείς δηλώσεις, συκοφαντίες, διαστρεβλώσεις και χειραγώγηση στη χρήση στοιχείων και πηγών", "χωρίς ισορροπία και καθαρά μεροληπτική", καθώς δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου στοιχεία που παρείχε το κράτος της Βενεζουέλας αλλά μόνο από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από τις 558 συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η επιτροπή που συνέταξε την έκθεση, οι 460 (το 82%) έγιναν από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι η έκθεση ευθυγραμμίζεται με το "επικοινωνιακό και πολιτικό αφήγημα που υπέβαλε η Ουάσινγκτον", που επαναλαμβάνει το σενάριο περί ύπαρξης μια δήθεν δικτατορικής κυβέρνησης και μιας ανθρωπιστικής κρίσης που δικαιολογούν εξωτερική επέμβαση.
Αφού κάνει μια συνοπτική αναδρομή των επιτευγμάτων των 20 ετών Μπολιβαριανής Επανάστασης, θυμίζει τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής εταιρίας πετρελαίου στο εξωτερικό αξίας 30 δισ. δολάρια που έχουν παγώσει οι ΗΠΑ και τα 7 δισ. δολάρια που έχουν κατασχεθεί και τα οποία προορίζονταν για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, συγκρίνοντας αυτά τα μέτρα με την οικονομική ασφυξία που επεβλήθη στον Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή μεταξύ 1970 και 1973.

Σχετικά με την κατηγορία ότι η έκδοση ειδικής ταυτότητας (Carnet de la Patria) για τη διανομή βασικών τροφίμων και εφοδίων περιορίζει τα προνόμια αυτά σε κρατικά και κομματικά στελέχη, απαντάει ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σχεδόν 19 εκατομμύρια πολίτες σε ένα πληθυσμό 30 εκατομμυρίων.

Για όλα τα παραπάνω, ο Νικολάς Μαδούρο εκφράζει "τη μεγαλύτερη και απόλυτη απόρριψη" στην έκθεση Μπατσελέ, και απαιτεί από το γραφείο της "μια άμεση επανόρθωση και διόρθωση των σοβαρών λαθών, ψευδών κατηγοριών και ελλείψεων που περιέχει" και την μετατρέπουν σε έναν "επικίνδυνο κρίκο για την επέμβαση στη Βενεζουέλα", ενώ "προωθεί την ατιμωρησία μιας αντιπολίτευσης που εκχυδαΐζει την περιφρόνηση για τη ζωή και ενθαρρύνει την διάπραξη πραξικοπημάτων, τις απόπειρες δολοφονίας κυβερνητικών στελεχών, την βία και την αποσταθεροποίηση".