Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ονδούρα: Δεύτερη ημέρα γενικής απεργίας – χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έκαψαν την είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ (fotos )



Η γενικευμένη καταστολή από το καθεστώς της Ονδούρας, άφησε 6 νεκρούς και 10 τραυματίες από σφαίρες και 2 φοιτητές εξαφανισμένους μετά την σύλληψή τους. 

Συνολικά κατά την διάρκεια της απεργίας, πραγματοποιήθηκαν 130 καταλήψεις σε όλη τη χώρα, εμπρησμοί οχημάτων της αστυνομίας, 2 της πυροσβεστικής, ενός  αστυνομικού τμήματος και ενός κυβερνητικού κτιρίου. Επιπλέον, παρέλυσε το διεθνές αεροδρόμιο και τα σύνορα της χώρας και αποκλείστηκαν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι.


Πανεθνική απεργία διαρκείας στους κλάδους της παιδείας και της υγείας ενάντια στα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο – εν μέσω πολυήμερων διαδηλώσεων – επιφέροντας μεταρρυθμίσεις στους δύο τομείς. 

Στην απεργία που συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι των κλάδων υγείας και εκπαίδευσης, προσχώρησαν την περασμένη εβδομάδα τα τέσσερα μεγαλύτερα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. 

Οι απεργοί πραγματοποίησαν πορείες, αποκλεισμούς σε κύριες οδικές αρτηρίες των μεγαλύτερων πόλεων και γεφυρών. Τα δύο συνδικάτα απαιτούν την κατάργηση των δύο νομοσχεδίων που πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της υγείας, σε απολύσεις εκπαιδευτικών και γιατρών, τους οποίος η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με υποστηριχτές του κυβερνώντος κόμματος. Η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο της βελτίωσης της κατάστασης στους δύο τομείς. 



Η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, ωστόσο οι απεργοί ζητούν την πλήρη απόσυρση των δύο νομοσχεδίων.

Μπροστά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η πρεσβεία των ΗΠΑ δημοσιοποίησε δήλωση με την οποία καλούσε “τους Ονδουρένιους να απέχουν από πράξεις βίας”, τονίζοντας “την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφορές με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στη δημόσια τάξη”

Σήμερα (Παρασκευή), μια ομάδα διαδηλωτών έκαψε ελαστικά μπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρωτεύουσα Τεγκουκικάλπα, γεγονός για το οποίο συνελήφθη ένας ύποπτος.