Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ρωσία και Κίνα αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα



Μετά την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Kινέζου προέδρου, οι δύο ηγέτες έκαναν δήλωση σχετικά με την κατάσταση στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στη στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα και υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στη χώρα, σύμφωνα με την τελική δήλωση της συνάντησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Χι Τζίνπινγκ.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι δύο χώρες προτίθενται να “ παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση στη Βενεζουέλα και καλούν όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διακυβερνητικές σχέσεις και να τηρήσουν την αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών και να προωθήσουν την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων αποκλειστικά με πολιτικό διάλογο, ενώ αντιτίθενται στη στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα ".

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι δύο χώρες προτίθενται να συνεργαστούν σε θέματα που σχετίζονται με τη Λατινική Αμερική, να δώσουν προσοχή στην ενίσχυση των αμοιβαίων επαφών και της συνεργασίας για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και να συνεχίσουν να προάγουν σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Ο Πούτιν από πλευράς του δήλωσε στο τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, ότι στη συνάντησή του με τον Χι Τζίνπινγκ υπογραμμίστηκε η ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι "Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και υποστηρίζουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Βενεζουέλα".

Ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου με την ευκαιρία της 70ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι δύο αρχηγοί κρατών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν την πρακτική των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι "μόλις υπογράφτηκε μια διακυβερνητική συμφωνία με στόχο την περαιτέρω επέκταση της χρήσης των νομισμάτων ρούβλι και γιουάν στο διμερές εμπόριο, καθώς και την εξασφάλιση απρόσκοπτων τραπεζικών υπηρεσιών για συναλλαγές σε συνθήκες αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές".

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας και “εξετάστηκαν λεπτομερώς τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα και με ιδιαίτερη προσοχή η ρωσο-κινεζική συνεργασία στους τομείς που εκπροσωπούν βαθιά αμοιβαία συμφέροντα”.

Και οι δύο ηγέτες κάλεσαν τις πυρηνικές δυνάμεις να σταματήσουν την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων και να μειώσουν τη σημασία των πυρηνικών όπλων στην πολιτική τους εθνικής ασφάλειας.

Στη κοινή δήλωση αναφέρεται ότι "Οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραιτηθούν από τη ψυχροπολεμική νοοτροπία και τα παιχνίδια με μηδενικό αποτέλεσμα και να θέσουν τέρμα στην απεριόριστη ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας και να μειώσουν το ρόλο των πυρηνικών όπλων στην πολιτική εθνικής ασφάλειας".

Σε άλλα ζητήματα, η Μόσχα και το Πεκίνο “υποστηρίζουν τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουν τα βήματα προσέγγισης του ενός προς τον άλλο που συμβάλλουν στην προοδευτική ανάπτυξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων”.