Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Η Βενεζουέλα καταδικάζει τις δηλώσεις της Ανώτατης Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας καταδικάζει τη δήλωση της Ανώτατης Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, που παρεμβαίνει για μια ακόμη φορά σε υποθέσεις αποκλειστικής ευθύνης της Βενεζουέλας και των νομίμως συσταθέντων θεσμών της. Για άλλη μια φορά, η υπαγωγή στην στρατηγική της διοίκησης του Τραμπ γίνεται αντιληπτή μέσα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης γμε σκοπό να προκαλέσει αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα με αντισυνταγματικά μέσα.

Μια τέτοια ανάμιξη - που συνήθως εκτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε φορά που ανοίγουν οι δίαυλοι πολιτικού διαλόγου στη Βενεζουέλα - αντί να προωθήσει, εμποδίζει τις προσπάθειες των Βενεζουέλανών να καταλήξουν σε μια κυρίαρχη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρεί τον εαυτό της μια βιτρίνα της σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας, χάνει αυτόματα αυτό το χαρακτήρα της ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας, κρύβοντας τα σοβαρά γεγονότα πολιτικής βίας που εκδηλώθηκαν τους τελευταίους μήνες ενάντια στη Δημοκρατία της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης και της απόπειρας πραξικοπήματος της 30ης Απριλίου. Η υπεράσπιση των ηγετών του πραξικοπήματος - οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για πολιτικά εγκλήματα - και όσων ζητούν ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα, έχει μετατραπεί σε συνήθη πρακτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια απόδειξη για τη συμμετοχή της ΕΕ στη στρατηγική της πολεμικής στάσης της Ουάσινγκτον που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας, αποτελεί το γεγονός ότι η τεράστια πλειοψηφία των πόρων της Βενεζουέλας που έχουν παγώσει παράνομα λόγω του αμερικανικού εγκληματικού χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού των καταθέσεων σε Τράπεζες εντός των εδαφών των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα τους δεν κάνουν τίποτα για την αποκατάσταση τέτοιων παράνομα δεσμευμένων πόρων αλλά για την ικανοποίηση των πιο επειγόντων αναγκών του λαού της Βενεζουέλας.

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια ισορροπημένη και εποικοδομητική θέση βασισμένη στις αρχές της και να σέβεται την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Βενεζουέλας, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη της να αποστασιοποιηθούν οριστικά από τα διεστραμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον του λαού της Βενεζουέλας.

Καράκας, 19 Ιουνίου 2019