Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η Βενεζουέλα καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης από τις ΗΠΑ

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Mπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Σαμουέλ Μονκάδα, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Οργανισμού στην Νέα Υόρκη, τη συνεχιζόμενη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις, στο πλαίσιο της πολιορκίας των διπλωματικών εγκαταστάσεων της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον που συμβαίνει με τη συναίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Υπάρχει ένα Υπουργείο Εξωτερικών και ο στόχος του πρέπει να είναι η διπλωματία, όχι ο πόλεμος (...) αρνούνται να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση της Βιέννης η οποία απαιτεί την προστασία των διπλωματικών εγκαταστάσεων ακόμα και σε συνθήκες πολέμου (...) λένε ότι εμείς έχουμε σπάσειτις σχέσεις, θέλουν εμείς να τηρήσουμε το άρθρο 45 της Σύμβασης της Βιέννης, αλλά εκείνοι δεν το σέβονται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο διπλωμάτης της Βενεζουέλας.
Διευκρίνισε ότι το άρθρο 45 της Διεθνούς Σύμβασης ορίζει ότι όταν δύο κράτη διαρρήξουν τις σχέσεις τους, οι διπλωματικές τους εγκαταστάσεις εξακολουθούν να προστατεύονται. Δηλαδή, δεν βρίσκονται στη διάθεση του κράτους υποδοχής. Στις περιπτώσεις αυτές, το πιστοποιημένο έθνος μπορεί να ορίσει ένα τρίτο κράτος για να εργαστεί ως «προστάτιδα δύναμη» σε αυτή την περιοχή.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται ήδη για να διορίσει ένα τρίτο κράτος για την πρεσβεία της στο Καράκας, αλλά εμποδίζει τη Βενεζουέλα να κάνει το ίδιο σε βορειοαμερικανικό έδαφος.