Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Ο πρόεδρος της Κούβας συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά

Πηγή: Prensa-latina.cu


Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγέλ Ντίας Κανέλ, δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, για διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

"Τόνισα την ανάγκη διαλόγου με τον πρόεδρο Μαδούρο στη βάση του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας και του διεθνούς δικαίου χωρίς απειλές ή ξένη παρέμβαση", έγραψε ο Κουβανός αρχηγός κράτους στο Twitter.


Ο Ντίας Κανέλ σημείωσε επίσης ότι ευχαρίστησε τον Τρουντό για την αντίθεσή του στον αμφιλεγόμενο νόμο των ΗΠΑ Χελμς-Μπάρτον (που ισχύει από το 1996), ο οποίος ενισχύει τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στο νησί, τώρα με την ενεργοποίηση του Άρθρου 3, που τέθηκε σε ισχύ στις 2 του Μάη.


Το απόσπασμα αυτό ανοίγει τη δυνατότητα για τους πολίτες των ΗΠΑ να προβούν σε διεκδικήσεις έναντι των δικαστηρίων της χώρας αυτής κατά προσώπων ή εταιρειών που κάνουν «παράνομη εμπορική συναλλαγή» με ιδιοκτησία εθνικοποιημένη -νόμιμα- από την κυβέρνηση της Κούβας μετά το 1959.

Ενόψει αυτού του μέτρου, η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Καναδών που κάνουν νόμιμες επιχειρήσεις και επενδύσεις στο νησί της Κούβας.