Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Συνταγματάρχης του κολομβιανού στρατού συγκάλυψε δολοφονία αντάρτη

Πηγή: Prensa Latina

Μπογκοτά, 17 Μάη (Prensa Latina). Η κυβέρνηση της Κολομβίας παραδέχθηκε σήμερα ότι ένας συνταγματάρχης του στρατού συγκάλυψε τη δολοφονία του πρώην μαχητή των FARC Ντίμαρ Τόρες στις 22 Απρίλη.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε, τον αρμόδιο εισαγγελέα, Φάμπιο Εσπίτια και τον υπουργό Άμυνας Γκιγιέρμο Μπότερο, με τη συνοδεία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Το εμπλεκόμενο πρόσωπο αναγνωρίστηκε ως ο διοικητής του Τάγματος των Επιχειρήσεων Εδάφους Νο. 11, συνταγματάρχης Χόρχε Αρμάντο Περες, ο οποίος διέπραξε το αδίκημα της εύνοιας συγκάλυψης.

Η κατηγορητήρια αρχή αποκάλυψε ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι, αν και αρχικά το αρνήθηκε, ο συνταγματάρχης Πέρες είχε γνώση του εγκλήματος που διαπράχθηκε στο δήμο της Κονσεπσιόν, διαμέρισμα Βόρειου Σανταντέρ.

Ο Εσπίτια υπενθύμισε ότι για την ανθρωποκτονία του πρώην μαχητή έχει προφυλακιστεί, προληπτικά, ο υποδεκανέας του Εθνικού Στρατού, Ντάνιελ Έντουαρντο Γκόμες.

Ο πρόεδρος Ντούκε σχολίασε σχετικά ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει πράξεις τέτοιας φύσης στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, που ατιμάζουν την στολή ή που παραβιάζουν το Σύνταγμα ή το νόμο.

"Μηδενική, μηδενική ανοχή με οποιαδήποτε πράξη που ατιμάζει τη στολή της πατρίδας ή με οποιαδήποτε πράξη που αποτελεί έγκλημα ή που συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου", υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Ο πρώην μαχητής των διαλυμένων Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), Ντιμάρ Τόρες, βασανίστηκε και ταπεινώθηκε άγρια πριν δολοφονηθεί.

Μετά την υπογραφή της ειρήνης, δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 130 πρώην αντάρτες που παρέδωσαν τα όπλα με την ελπίδα να ζήσουν σε μια χώρα με προοπτικές ειρήνης και συμφιλίωσης.