Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

H πλειοψηφία των νέων στις ΗΠΑ υποστηρίζει τον σοσιαλισμό, σύμφωνα με έρευνα του Gallup

Πηγή: Cubadebate.cu

Παρά τη μεγάλη καμπάνια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον οτιδήποτε μοιάζει με προοδευτικά κοινωνικά προγράμματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των νέων στις ΗΠΑ είναι υπέρ του σοσιαλισμού και κατά του καπιταλισμού. 

Έτσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ερευνητικό ινστιτούτο Gallup το 2018, μόνο το 45% των πολιτών των ΗΠΑ μεταξύ 18 και 29 ετών είναι υπέρ του καπιταλισμού και το 51% υποστηρίζει τον σοσιαλισμό. 


Επιπλέον, η μελέτη GenForward, που εκπονήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αποκάλυψε ότι από τις τέσσερις μεγάλες φυλετικές ομάδες, μόνο οι λευκοί επιλέγουν κατά πλειοψηφία - 54% - το ισχύον οικονομικό σύστημα, ενώ οι πολίτες με αφρικανική, ασιατική και λατινοαμερικάνικη καταγωγή συμπαθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον σοσιαλισμό. 

Το φαινόμενο έγινε φανερό το 2015 και το 2016, όταν ο Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος που χαρακτηρίζεται ως σοσιαλδημοκράτης, είχε απροσδόκητη επιτυχία στις προκριματικές εκλογές και κατάφερε να προκαλέσει μαζική κινητοποίηση και να νικήσει σε αρκετές πολιτείες την Χίλαρι Κλίντον. 

Τελικά ηττήθηκε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, των ελιγμών της ελίτ του κόμματος, προβληματισμένης από μια πιθανή νίκη του «ριζοσπάστη» υποψηφίου. 

Παρά την ήττα, οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής (DSA), πολιτική οργάνωση που προέρχεται από το παλιό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, το οποίο τους υποστήριξε σθεναρά, κατόρθωσαν να αυξήσουν μέσα σε 2 χρόνια τον αριθμό των μελών από 6.000 σε 56.000. 

Φέτος, μετά την αναγγελία της συμμετοχής στις εκλογές του 2020, ο Σάντερς κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια από 525.000 υποστηρικτές σε μόλις 41 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας. 

Η έννοια του σοσιαλισμού στην οποία αναφέρεται η έρευνα συνδέεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρά με τις εμπειρίες του υπαρκτού σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση ή το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, αν και υποδηλώνει επίσης την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο σημερινό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.