Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Άσαντ στη Συρία



Ο Άσαντ δήλωσε ότι η κατάσταση πολιορκίας που βιώνει η Βενεζουέλα μοιάζει πολύ με αυτή της Συρίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και άλλα κυβερνητικά στελέχη. 

Ο Αλ Άσαντ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Βενεζουελάνους και δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα θα ξεπεράσει σύντομα τις επιθέσεις, που συνιστούν μια κατάσταση συγκρίσιμη με την πολιορκία της Συρίας. Επίσης, καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που δεν συμφωνούν με την πολιτική τους.

Ο Αρεάσα δήλωσε την Πέμπτη ότι το πολιτικό κόμμα του αυτοανακηρυγμένου βουλευτή της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό προωθεί τη βία και το θάνατο στη νοτιοαμερικάνικη χώρα. 


Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Δαμασκό, που παραχώρησε μαζί με τον Σύριο ομόλογό του Ουαλίμ Αλ Μουαλίμ, ο Αρεάσα δήλωσε ότι ο Γκουαιδό ανήκει “στον πιο εξτρεμιστικό τομέα της Βενεζουελάνικης δεξιάς”. 

Το κόμμα Λαϊκή Θέληση (Voluntad Popular /VP) του Γκουαιδό, τα τελευταία χρόνια (2014 και 2017) έχει ενθαρρύνει την βία και το θάνατο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βενεζουέλας, δήλωσε ο Αρεάσα. 

Υπενθύμισε ότι το 2017 ο συνταγματικός πρόεδρος Νικόλας Μαδούρο εξουδετέρωσε την άκρα δεξιά, προσφεύγοντας την λαϊκή κυριαρχία μέσω της εκλογής της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. 

Ο Βενεζουελάνος διπλωμάτης σημείωσε ότι “η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας αντιτάσσεται στη βία και απορρίπτει την εμφάνιση εστιών εμφυλίου πολέμου στην κοινωνία μας”

Επανέλαβε ότι ο λαός και οι Εθνικές Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) θα ξέρουν πως να αποτρέψουν μια κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης. 

Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει καταγγείλει ότι ομάδες Βενεζουελάνων και Κολομβιάνων εκπαιδεύονται στην Κολομβία και εξοπλίζονται από τον ιμπεριαλισμό για να επιχειρήσουν να επιτεθούν στη χώρα. 

Ο Aρεάσα, ο οποίος έφτασε στη Συρία από το Λίβανο, ξεκίνησε την διήμερη επίσκεψή του με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να τιμήσει τη μνήμη των Σύριων που θυσίασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τη χώρα σε μάχες εναντία τους τρομοκράτες και τους χορηγούς τους.