Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Ανησυχητικοί αριθμοί για τη λεηλασία της Βενεζουέλας εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ


Πηγή: misionverdad.com

Στις 25 Απρίλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ανέλυσε λεπτομερώς τις αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει η εφαρμογή μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, με τη μορφή οικονομικού αποκλεισμού, από την πλευρά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αρεάσα ήταν εμφατικός προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες. Οι ΗΠΑ τις εφαρμόζουν εξωεδαφικά, παραβιάζοντας τις διατάξεις της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.



Ομοίως, ισχυρίστηκε ότι οι συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού στην υγεία και τη διατροφή είναι ανησυχητικές, και για να το στοιχειοθετήσει, εξέθεσε την περίπτωση πολλών ασθενών υψηλού κινδύνου που βρίσκονται στην Ιταλία και που δεν μπορούν να νοσηλευτούν επειδή η PDVSA, οργανισμός αρμόδιος για αυτό το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης, δεν μπορεί να κάνει τις πληρωμές που αντιστοιχούν λόγω των κυρώσεων της Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Βενεζουέλας, εκτός από να εξηγήσει αναλυτικά πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, παρουσίασε επίσης το μέγεθος των κονδυλίων, περιουσιακών στοιχείων και πόρων που έχουν κατασχεθεί παράνομα από τη Βενεζουέλα, μέσω της εφαρμογής μέτρων οικονομικού αποκλεισμού και δέσμευση χρημάτων που προορίζονται για εισαγωγές.

Παρακάτω είναι ο κατάλογος των δεσμευμένων κεφαλαίων και των ιδρυμάτων όπου είναι κατατεθειμένα:

• Τράπεζα της Αγγλίας: 1.359 εκ. δολάρια
• Citibank: 196 εκ. ευρώ
• Τράπεζα του Λονδίνου: 453 εκ. ευρώ
• North Capital: 238 εκ. ευρώ
• Novo Banco: 1.453 εκ. ευρώ
• Sumitomo: 415 εκ. ευρώ

Την επόμενη ημέρα μετά την υποβολή αυτών των καταγγελιών, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περιέλαβε τον Υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα στον κατάλογο OFAC. Το μέτρο ήταν σαφώς πολιτικά αντίποινα στις δηλώσεις Αρεάσα, τα οποία θα επιδιώξουν επίσης να περιορίσουν το εύρος δράσης της εξωτερικής πολιτικής της Βενεζουέλας και των γεωπολιτικών συμμαχιών της.

Σχετικά με το μέτρο, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα των σημερινών κυρώσεων, όλες οι ιδιοκτησίες αυτών των ατόμων και κάθε περιουσίας που έχουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ποσοστό 50% ή περισσότερο, που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται σε θέση ή υπό τον έλεγχο ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλειστεί».

Ο Μνούτσιν δεν έκανε καμία αναφορά σε ιδιοκτησίες ή περιουσιακά στοιχεία του Αρεάσα, παραδεχόμενος ότι το μέτρο έχει πολιτικό σκοπό.