Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Εκλάπησαν από μουσείο ιστορικής αξίας αντικείμενα του Σαλβαδόρ Αλιέντε

Πηγή: prensa-latina.cu

Διάφορα προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στον πρώην πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε εκλάπησαν από το μέγαρο Heiremans στο Σαντιάγο της Χιλής, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Το ραδιόφωνο Biobio ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη όταν ομάδα ατόμων αφαίρεσε αυτά τα αντικείμενα ιστορικής κληρονομιάς, παραβιάζοντας την ασφάλεια του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο Αλληλεγγύης Σαλβαδόρ Αλιέντε και το ίδρυμα με το ίδιο όνομα, καταστρέφοντας βιτρίνες και μέσα ασφαλείας.

Μεταξύ των κλεμμένων αντικειμένων βρίσκεται η αυθεντική ταυτότητα μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ένα ρολόι χειρός και η μπλε ποδιά του γιατρού, τα οποία αποτελούν μέρος μιας συλλογής αποτελούμενης από ιστορικά κομμάτια που είναι δωρεές από συλλέκτες, φίλους και θαυμαστές του πρώην προέδρου, ο οποίος πέθανε υπερασπίζοντας το προεδρικό μέγαρο της La Moneda από τις πραξικοπηματικές δυνάμεις του Αουγούστο Πινοτσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Η Κλαούντια Λαμπέ, διευθύντρια του Ιδρύματος Σαλβαδόρ Αλιέντε, δήλωσε συγκινημένη από το συμβάν αυτό καθώς τα αντικείμενα αποτελούν μέρος μιας ιστορικής κληρονομιάς που χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για την ανάκτησή της και αυτό ήταν δυνατό χάρη στο ανιδιοτελές πνεύμα πολλών ανθρώπων.

«Αυτά τα κομμάτια δεν ανήκουν μόνο στην οικογένεια του Αλιέντε, αλλά και εκτίθενται στο κοινό επειδή θεωρούνται κληρονομιά ολόκληρης της Χιλής», δήλωσε η Λαμπέ.

Από το Μουσείο Αλληλεγγύης κλάπηκαν επίσης δύο ελαιογραφίες του καλλιτέχνη και ακαδημαϊκού Ούγο Ριβέρα Σκοτ, ο οποίος άνοιξε πρόσφατα τη ανθολογική έκθεση «Άγκυρα 637 με τον Ούγο Ριβέρα Σκοτ και άλλους».

Πρόκειται για τα έργα «Ζωγραφική» και «Γαλάζια τετράγωνα», που εκτιμήθηκαν στα 10.000 δολάρια, τα οποία ο καλλιτέχνης έφτιαξε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη Χιλή και ανήκουν στην προσωπική του συλλογή και είχαν δανειστεί στο μουσείο για την έκθεση του.

Επιπλέον, οι κλέφτες πήραν δύο υπολογιστές από το Μουσείο Αλληλεγγύης Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Από την πλευρά της, η Κλαούντια Σαλντίβαρ, διευθύντρια του ιδρύματος, δήλωσε ότι αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να είναι μια επιλεκτική ληστεία και γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να μην αποκτούν έργα τέχνης χωρίς να επαληθεύουν την προέλευσή τους και να αναφέρουν προηγούμενα περιστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα.

Οι ειδικοί της αστυνομίας και η εισαγγελία διεξάγουν έρευνες σχετικά με αυτήν την εγκληματική πράξη, ανέφερε το Radio Biobío.