Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Βολιβία: 38 δις δολάρια τα έσοδα από την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων



Τα νούμερα είναι ευχάριστα (για την Βολιβία) τους πρώτους μήνες του 2019. Τα έσοδα από την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων που πραγματοποίησε το 2016 η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, ξεπερνούν τα 28 δις δολάρια. 

Με βάση ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο, περισσότερα από 16 δις δολάρια από αυτούς τους πόρους διατέθηκαν στους δήμους και τις περιφερειακές αρχές, αλλά κυρίως στην εκπαίδευση, μέσω της ενίσχυσης των πανεπιστημίων της χώρας. 


Μία άλλη προτεραιότητα ήταν να συνδεθούν χιλιάδες νοικοκυριά με το δίκτυο του οικιακού αερίου. Το 2005, μόνο 40.000 οικογένειες περίπου, είχαν πρόσβαση στο οικιακό φυσικό αέριο. Σήμερα, οι οικιακές συνδέσεις έχουν φτάσει τα 5.000.000 και καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου της χώρας. 

Η εθνικοποίηση αύξησε την εκβιομηχάνιση και επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος στην διύλιση υγροποιημένου αερίου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σταθερά αυτή την χρυσή περίοδο για τους υδρογονάνθρακες.

Παρά τη συνεχή εκμετάλλευση, η Βολιβία συνεχίζει να σχεδιάζει με προσοχή την εξερεύνηση των φυσικών πόρων, με κίνητρο την παροχή σε χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε προμήθειες και πραγματοποιεί μία σωστή οικονομική αναδιανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.