Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Βραζιλιάνοι νομικοί ζητούν την απελευθέρωση του Λούλα

Πηγή: Telesurtv.net

Μια ομάδα 464 νομικών από τη Βραζιλία κατέθεσαν έγγραφο στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου για να ζητήσουν την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, φυλακισμένου από τις 7 Απρίλη του προηγούμενου έτους.

Οι νομικοί ισχυρίζονται στο κείμενο ότι ο Λούλα είναι θύμα αδικίας και βίας που ασκεί το κράτος, έχοντας καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος σε μεροληπτική δίκη και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Επισημαίνουν επίσης ότι η φυλάκιση του Lula είχε σκοπό να του απαγορεύσει να κατέβει ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη, αν και προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες προέβλεπαν μια νίκη στις κάλπες.

"Μεταξύ όλων των αρνητικών συνεπειών μιας τέτοιας διαδικασίας, αυτή η αδικαιολόγητη παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, σε μια χώρα τόσο συνηθισμένη σε θεσμικές ρήξεις, ήταν ίσως η πιο διεστραμμένη συνέπεια της χρήσης της δικαιοσύνης για σκοπούς πολιτικών διώξεων", ανέφερε το κείμενο των νομικών.

Το έγγραφο υπογράφηκε από τους Pedro Serrano, Gisele Cittadino, Lenio Streck, Dalmo Dallari, Fábio Konder Comparato, Carol Proner και Antonio Carlos de Almeida Castro. 
Ο Λούλα ντα Σίλβα καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης για εικαζόμενες πράξεις δωροδοκίας μετά από δίκη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Την προσεχή 7η Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος φυλάκισής του και το Κόμμα των Εργατών (PT) κάλεσε σε μεγάλη κινητοποίηση στη Βραζιλία, ενώ σε πόλεις όλου του κόσμου θα διεξαχθούν ημερίδες αλληλεγγύης και υπέρ της ελευθερίας του.