Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Νέα διπλωματική νίκη της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας στον ΟΗΕ


Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ενέκρινε στις 21 Μάρτη με μεγάλη πλειοψηφία (27 υπέρ / 15 κατά) το ψήφισμα που υπέβαλε η Βενεζουέλα, εξ ονόματος του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών,σε σχέση με τις αρνητικές συνέπειες των μονομερών εξαναγκαστικών μέτρων (κυρώσεις) στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, το αξιολόγησε ως μεγάλη δημοκρατική νίκη της χώρας του, μέσω του λογαριασμού του στο twitter και επιπλέον, “ως μία ακόμα μεγάλη νίκη για τις πολυμερείς σχέσεις και την διπλωματία της ειρήνης”.

Η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση έφερε εις πέρας αυτή την διπλωματική μάχη κατά των εξαναγκαστικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις των συμμάχων της, τα οποία βλάπτουν σοβαρά την οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αυξήσουν την πίεση μέσω "κυρώσεων" ενάντια στον λαό της Βενεζουέλας για να επιδιώξουν να υποχρεώσουν σε αναγκαστική αποχώρηση από την κυβέρνηση τον Νικόλας Μαδούρο, λόγω της υποτιθέμενης ευθύνης του σε μια “ανθρωπιστική κρίση” στη Βενεζουέλα.

Πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μια ομάδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να επαληθεύσει την κατάσταση. Μετά την αποχώρησή της από τη χώρα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιτσέλ Μπαστσελέ , εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις των εξαναγκαστικών μέτρων στους Βενεζουελάνους.