Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Ο Λούλα ζήτησε άδεια για την κηδεία του ανηψιού του

Πηγή: Cubadebate.cu

Το Κόμμα Εργατών της Βραζιλίας (ΡΤ) ανακοίνωσε σήμερα (1/3) ότι θα ζητήσει άδεια από δικαστή ώστε ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να βγει από τη φυλακή και να παραστεί στην κηδεία του εγγονού του.

«Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να μπορέσεις να τον δεις», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του PT Γκλέισι Χόφμαν.

Ανέφερε ότι ο πρώην εργατικός ηγέτης «έχασε τον εγγονό του σήμερα. Ο Άρθουρ ήταν επτά ετών και ήταν θύμα μηνιγγίτιδας. Δυνατά πρόεδρε, είμαστε δίπλα σου, νιώσε την αγκαλιά και την αλληλεγγύη μας».


Ο μικρός είναι ο γιος του Σάντο Λουίς Λούλα ντα Σίλβα, ενός από τους γιους του πρώην προέδρου.

Το γραφείο τύπου του ΡΤ ανακοίνωσε ότι η υπεράσπιση του πρώην συνδικαλιστή θα υποβάλει αίτημα στο δικαστήριο για να επιτρέψει στον Λούλα να παραστεί στην κηδεία του Άρθουρ Αραούζο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πέθανε σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου έφθασε το πρωί με υψηλό πυρετό.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

Στις 25 Δεκέμβρη, ο πρώην πρόεδρος είχε ζητήσει πάλι από τη δικαιοσύνη να αφήσει την διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην Κουριτίμπα, πρωτεύουσα του της νότιας πολιτείας Παρανά, όπου εκτίει την ποινή του, για να αγρυπνήσει και να παρακολουθήσει την ταφή του φίλου του, του πρώην ομοσπονδιακού βουλευτή Σιγκμαρίνγκα Σέισας .

Ωστόσο, ο δικαστής Βισέντε ντε Πάουλα Αταϊντε Ζούνιορ αρνήθηκε το αίτημα και επικαλέστηκε τον νόμο της ποινικής δίωξης, ισχυριζόμενος ότι οι κρατούμενοι όπως ο Λούλα θα μπορούσαν να λάβουν άδεια για να εγκαταλείψουν τη φυλακή μόνο σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, τέκνου ή αδελφού».

Δεν επιτράπηκε στον Λούλα να παραστεί ούτε στην κηδεία στις 29 Γενάρη του αδελφού του Ζενιβάλ Ινάσιο ντα Σίλβα, γνωστού ως Βαβά, και ο οποίος πέθανε σε ηλικία των 79 ετών, θύμα του καρκίνου.

Ο δικηγόρος του Κριστιάνο Ζανίν Μάρτινς υπέβαλε το αίτημα στην δικαστή Καρολίνα Λέμπος, η οποία είχε πρόσφατα απαγορεύσει ακόμα και τις επισκέψεις ιερωμένων στον ιδρυτή του ΡΤ.

Κατόπιν του αιτήματος,η Λέμπος το προώθησε σε άλλες αρχές και τελικά ο δικαστής Λεάντρο Πόλσεν απαγόρευσε την έξοδό του από τη φυλακή.

Η υπεράσπιση προσέφυγε τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας και ο πρόεδρός του, Αντόνιο Ντίας Τοφόλι, το ενέκρινε, αλλά ο Λούλα αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συγγενείς του όταν ο αδελφός του είχε ήδη θαφτεί.

Από τον Απρίλη, ο πρώην πρόεδρος παραμένει φυλακισμένος μετά την καταδίκη του σε 12 χρόνια και ένα 1 μήνα στη φυλακή σε δεύτερο βαθμό, σε μια υπόθεση φερόμενων πράξεων διαφθοράς.

Τον Φλεβάρη υποβλήθηκε σε δεύτερη καταδίκη στην επιχείρηση κατά της διαφθοράς Lava Jato, αυτή τη φορά σε 12 χρόνια και 11 μήνες.


Update:  Τελικά επετράπη στον Λούλα να παραστεί στην κηδεία που θα γίνει το Σάββατο στο Σάο Πάολο, με πτήση αεροσκάφους που θα παραχωρήσει η πολιτεία Παρανά (Telesur).