Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ο Μπολσονάρου θέλει να γιορτάσει το πραξικόπημα του 1964 στη Βραζιλία

Πηγή: Telesurtv.net

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, απόστρατος στρατιωτικός, διέταξε να πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Ζοάο Γκουλάρτ που έλαβε χώρα στις 31 Μάρτη 1964 και είχε τη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπολσονάρου, Οτάβιο Ρέγκο ντε Μπάρος, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος ανέθεσε στο Υπουργείο Άμυνας να προβεί «στις δέουσες εορταστικές εκδηλώσεις σε σχέση με την 31η Μάρτη 1964».


 
Η ημερομηνία συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων «και κάθε διοικητής θα αποφασίσει πώς πρέπει να γίνει (ο εορτασμός)», έγραψε στο Twitter η Τζόις Χάσελμαν, μια από τους ηγέτες του κόμματος του προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για τον Μπολσονάρου, αυτό που συνέβη στις 31 Μάρτη 1964 δεν ήταν στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά κινητοποίηση κοινωνικών τομέων μαζί με το στρατό, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

Ο Βέλγος ειδικός Ερίκ Τουσέν, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Πρακτορείου Πληροφοριών Λατινικής Αμερικής (ALAI), δήλωσε ότι το 1964 Βραζιλιάνοι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί είχαν την «ενεργό υποστήριξη» των ΗΠΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αποκάλυψε ότι τον Απρίλη του 2014, ο μη κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας (NSA) δημοσίευσε «μια εντυπωσιακή σειρά αποχαρακτηρισμένων επίσημων εγγράφων που αποδεικνύουν τη συνενοχή της Ουάσινγκτον με τον βραζιλιάνο στρατό που ανέτρεψε το δημοκρατικό καθεστώς του Γκουλάρτ».

Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δημοσίου της Βραζιλίας προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι ο Μπολσονάρου θα μπορούσε να διαπράξει αδίκημα για «τον εορτασμό ενός αντισυνταγματικού καθεστώτος υπεύθυνου για σοβαρά εγκλήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».