Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ερυθρός Σταυρός: Η "βοήθεια" των ΗΠΑ προς τη Βενεζουέλα δεν είναι ανθρωπιστική

Πηγή: Telesurtv.net

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Κολομβία, Κρίστοφ Χάρνις, διευκρίνισε ότι ο οργανισμός που ηγείται δεν θα συμμετέχει σε μια επιχείρηση που δεν χαρακτηρίζεται ως "ανθρωπιστική βοήθεια", αναφορικά με τις αποστολές που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν στη Βενεζουέλα, μέσω της αντιπολίτευσης αυτής της χώρας.

"Δεν συμμετέχουμε σε αυτό που δεν είναι ανθρωπιστική βοήθεια για μας", δήλωσε ο Χάρνις.



Ο επικεφαλής της κολομβιανής αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ τόνισε ότι αυτή η "βοήθεια" έχει αποφασιστεί από μια κυβέρνηση που επιβλήθηκε στη Βενεζουέλα - αναφερόμενος στον βουλευτή Χουάν Γουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας - ανεξάρτητα από το αν το κράτος της Βενεζουέλας εγκρίνει ή όχι την είσοδό της στην επικράτεια.

Τόνισε επίσης τη σημασία της προστασίας και του σεβασμού στον όρο "ανθρωπιστική", υποστηρίζοντας ότι ο όρος αυτός αναφέρεται στις θεμελιώδεις αρχές της οργάνωσης, όπως η ουδετερότητα, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία.

"Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει πραγματικά σεβασμός για τον όρο ανθρωπιστικός και ένας σεβασμός των αρχών, αυτό είναι θεμελιώδες", δήλωσε ο Χάρνις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, επανέλαβε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και για μια ειρηνική λύση στις συγκρούσεις που βιώνει η Βενεζουέλα.